Exloo zet schaapherder aan de dijk

Op staande voet ontslag. Geen oprotpremie, maar een claim van 6000 euro. Zo wil de stichting Schaapskudde Exloo herder Jos Robroek lozen.

Het bestuur schotelde de herder donderdagochtend een ontbindingsovereenkomst voor. Robroek piekert er niet over zijn handtekening er onder te zetten. ,,Het bestuur stelt mij aansprakelijk voor de dood van een aantal schapen en gebrek aan voedingsstoffen in het voedsel. Teken ik, dan beken ik schuld. Juridisch is dit onaanvaardbaar. Dit pik ik niet.’’ Voorzitter Frans Schouten van de stichting zegt: ,,De term schadeclaim is niet op zijn plaats. Het gaat een openstaand bedrag waarvoor hij de kudde in Exloo huurt.’’

Verder wil Schouten inhoudelijk niet reageren. ,,Zodra Robroek heeft getekend, gaat er een persbericht uit.’’ Robroek zal dat niet doen. ,,Ik zal ongetwijfeld iets verkeerds gedaan hebben, maar mij is nooit iets verweten. Herhaaldelijk heb ik gevraagd: ,Heb ik jullie vertrouwen? Zo nee, dan stap ik onmiddellijk op.’ Maar nee, nee, nee, ik had het volste vertrouwen. En dan nu dit. Mijn naam is totaal geruïneerd. Ik ga juridisch advies halen.’’

Nieuwe herder al gevonden

Jos Robroek nam op 1 augustus de kudde in Exloo onder zijn hoede. Hij had een jaarcontract. De avond voordat hij bij het bestuur op het matje moest komen, zag Robroek de bui al hangen toen hij bekende gezichten bij de schaapskooi zag rondlopen. ,,Het was de partij die vorig jaar met mij tot het laatst in de race lag voor deze functie; een echtpaar met twee kinderen. Binnen het bestuur heerste toen al onenigheid. De ene helft wilde mij, de andere helft had de voorkeur voor dat echtpaar.’’ Schouten bevestigt dat het stichtingsbestuur al een nieuwe schaapherder heeft maar komt niet met namen en rugnummers. Hij verwijst naar het persbericht dat nog moet komen.

,,Walhalla voor een schaapherder’’, zo keek Robroek bij zijn komst tegen Exloo aan. Daarvoor bestierde de geboren Limburger zeven jaar twee kuddes in de regio West-Friesland. Al snel voelde de herder zich als de trainer van een sterrenensemble uit de Champions League waarvan de helft zwak, ziek en misselijk is.

,,Binnen een maand begonnen de problemen. Veertig procent van de kudde liep mank. De schapen hadden al twee, drie jaar schurft. Ik heb ze gewassen en behandeld.’’ De dieren bleven kwakkelen. ,,Ze hadden geen conditie. Eén schaap is tijdens het lopen naar de kooi overleden.’’ Hoeveel schapen het loodje legden weet Robroek niet; wel dat het sterftecijfer abnormaal hoog was. Het geboortecijfer van tachtig lammeren op een kudde van tweehonderd schapen was slechts een schrale troost. Een verdubbeling is normaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.