Exotische aroma's waaien je tegemoet op Foodfestival Assen

De zomertour van culinair festival ‘Foodhallen van het Noorden’ is begonnen. In Assen vond vanmiddag de aftrap plaats. Een Koopmansplein vol eettentjes. Het rook er lekker.

De aroma’s komen je tegemoet waaien op deze zonnige zaterdagmiddag. De geur van Molukse pasteitjes, Spaanse tapas, hamburgers en oer-Hollandse stroopwafels hangt over het Koopmansplein in de Drentse hoofdstad. De etenswaren zijn te verkrijgen bij een van de twaalf opmerkelijke stands. Vanuit gepimpte busjes, een blauwe caravan en een beschilderde schaftkeet worden de culinaire hoogstandjes uitgeserveerd. Lekker man.

Neem de rooklocomotief waar Nelle Noordhuis uit Groningen het vlees snijdt. Rund, varken of kip, kiest u maar. In de fraaie rookkasten die samen de buik van een locomotief vormen, laat Noordhuis grote hompen vlees roken. Gestookt op hout. ,,Af en toe doe ik er wat kolen bij om de boel op temperatuur te krijgen.”

,,Even proeven?” Noordhuis snijdt het nekstuk van het varken al aan. ,,Nou?” Het is mals, dat valt niet te ontkennen. ,,En de geur van rook hè”, zegt de meneer die ook een stukje heeft gegeten.

Het Foodfestival in Assen is de eerste in een reeks. Drachten is eind deze maand aan de beurt, Hoogeveen is van 10 tot 12 juni in de ban van eten en Meppel volgt begin september.

Er is eten uit verschillende delen van de wereld te krijgen. En dat voor maximaal 7,50 euro. Lulu’s Tribal Kitchen serveert vanuit de oranje Mercedesbus gerechten uit het noordoosten van India, zoals de butter chicken en en tribal gum. Bekend in de streek tussen Bangladesh en Myanmar.

Maar ook hamburgers van de Groninger blaarkop, poffertjes en crêpes en versgebakken stroopwafels. Gevuld met chocopasta, caramel of honing of gewoon stroop. Gebakken in The Blue Lagoon, een lichtblauw geverfde caravan.

In het midden van het plein staan tientallen eetbankjes onder een groot doek. Hier kan de butter chicken, smoked pork of hamburger rustig veroberd worden. Met een drankje erbij. Niet alle bankjes zijn bezet, maar het is gezellig druk op het Koopmansplein. En dat was het doel van de zomertour.

Op het Koopmansplein laten de Assenaren zich verleiden door de exotische aroma's. FOTO DVHN/NICOLE ALDERSHOF

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.