De provincie trekt 1,6 miljoen euro uit voor de aanpak van campings en vakantieparken aan de onderkant van de markt. Het geld gaat naar adviseurs, niet naar concrete maatregelen.

Drenthe moet het paradijs voor vakantiegangers worden. Een van de projecten om dit te bereiken heet ‘Vitale Vakantieparken’. Goede vakantieparken moeten nog veel beter worden, de provincie wil af van parken die sleets zijn geworden door onder andere permanente bewoning. Voor dat laatste is er nu het project Naober Drenthe.

Passende aanpak

Volgens gedeputeerde Henk Brink (VVD) is het vooral aan gemeenten om voor de vakantieparken in hun gebied een passende aanpak te bedenken. Het verschilt van park tot park waardoor ze in de versukkeling zijn geraakt, maar doorgaans speelt een rol dat er bijvoorbeeld mensen zijn gaan wonen die na een echtscheiding geen huis meer hebben, waardoor het park minder aantrekkelijk wordt voor vakantiegangers. Soms is het nog erger en verblijven er mensen die zich voor politie en justitie willen verbergen.

Met de 1,6 miljoen euro van de provincie gaan experts nu de gemeenten adviseren over de juiste aanpak. Daarbij gaat het om de aanpak van criminaliteit en ondermijning, over samenwerken met politie en justitie, maar ook over de aanpak van sociale problemen.

Fikse tegenvaller

Brink lanceerde ‘Vitale Vakantieparken’ in 2019, samen met gemeenten en ondernemers in de recreatiebranche. Een fikse tegenvaller was dat het rijk niet met de gevraagde 5 miljoen euro over de brug kwam, waardoor de helft van de begroting wegviel. Brink trekt nu wat extra geld uit om ook de aanpak van de in versukkeling geraakte parken een impuls te geven.

Brink heeft meer plannen om het toerisme verder te versterken. Hij trekt 4 miljoen euro uit om recreatief fietsen aantrekkelijker te maken. „Door de opkomst van de elektrische fiets is er veel veranderd, we hebben bijvoorbeeld bredere fietspaden nodig.”

Voorts wil de provincie ook een stimulans geven aan de dagrecreatie. Er komen enkele grote projecten om de toerist te verleiden langer in Drenthe te verblijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe