Experts zijn het eens: Een achtbaan in Wildlands is een goede keuze

Het nieuws dat Wildlands Adventure Zoo in 2018 een achtbaan krijgt deed nogal wat stof opwaaien. Sommige mensen zeggen terug te verlangen naar het dierenpark van vroeger. Maar vrijetijdsexperts zijn het eens: een achtbaan is een logische keuze voor Wildlands.

Reinoud van Assendelft de Coningh is leisure-expert en voormalig commercieel directeur van de Efteling. Hij adviseerde Wildlands rond de bouw van het park:

,,Frankwin van Beers heeft mij een tijdje geleden gevraagd of ik de bouw van deze achtbaan een verstandig besluit vond. Daar heb ik volmondig ja op gezegd’’, vertelt hij.

Van Assendelft de Coningh vindt het een logische vervolgstap. ,,Wildlands is een belevingspark met dieren én attracties. Ze hebben dit jaar een behoorlijke investering gedaan in de groei van het park en hebben het aantal dieren uitgebreid met doodshoofdaapjes en sneeuwuilen. Dan is het logisch dat de volgende investering een attractie is.’’

Is dit een trend?

Tjeerd Zandberg, verbonden aan het European Tourism Futures Institute van Stenden Hogeschool onderzocht hoe Nederlandse dierenparken zich strategisch positioneren. Hij is het eens met Van Assendelft de Coningh.

,,Wildlands maakte een aantal jaren geleden duidelijk de keuze zich te positioneren als belevenispark.” Dat past binnen een trend. ,,Mensen komen niet meer naar een dierenpark om alleen dieren te zien. Dat kan ook op tv of internet. Mensen willen een dagje uit en dat moet meer zijn dan educatie en dieren bekijken.”

Een achtbaan is een slimme en populaire keuze volgens Van Assendelft de Coningh. ,,Het is gewoon een bezoekersmagneet. Achtbanen zijn enorm populair. De bouwers van die attracties hebben de agenda voor de komende jaren al vol zitten’’, stelt hij.

Daarnaast wijst de leisure-expert op de noodzaak om te blijven vernieuwen. ,,Het is een wetmatigheid dat een nieuwe attractie bezoekers trekt. Doe je als park niets nieuws, dan daalt je bezoekersaantal het jaar erop tussen de 6 en 7 procent. Het jaar daarna raak je dan nog eens 4 procent kwijt.’’

Aan welke voorwaarde moet de attractie voldoen?

Goof Lukken, trendwatcher op het gebied van vrije tijd wijst op de hoge ‘dierentuindichtheid’ in Nederland. ,,Het dwingt Nederlandse dierenparken tot de keuze voor een duidelijk concept.” De keuze voor een achtbaan in Wildlands vindt hij ‘spannend’.

,,Je ziet het in Europa nog niet veel. In Amerika is het een trend. In grote parken als Disney’s Animal Kingdom en Busch Gardens hebben ze bijvoorbeeld achtbanen die bezoekers meenemen in de belevingswereld van dieren.”

Want, en opnieuw zijn de experts het met elkaar eens, om de achtbaan te laten slagen moet hij voldoen aan één voorwaarde. Zandberg: ,,Hij moet passen bij het park en de beleving van de bezoeker.” Lukken: ,,Het verhaal achter de attractie is belangrijk.”

Kan het een succes worden?

Bij het grote publiek zijn nog niet heel veel details bekend over de nieuwe attractie in Wildlands. Reinoud Van Assendelft de Coningh weet wel meer, maar wil daar niet veel over zeggen.

,,Ga er maar vanuit dat deze attractie het verhaal dat in Serenga wordt verteld vervolmaakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het een succes gaat worden.’’

Wildlands-directeur Frankwin van Beers geeft een kleine sneak preview. De achtbaan die in Wildlands gaat komen, lijkt een beetje op de achtbaan RAIK in Phantasialand.

,,Alleen hebben wij twee banen, die speciaal voor Wildlands zijn ontworpen, waarin je tegen elkaar strijdt. Het is echt een race.’’ Beelden van de achtbaan in Phantasialand zie je hier:

menu