Extra camera’s in Hoogeveense centrum tegen overlast jeugd

De gemeente Hoogeveen heeft in de binnenstad twee extra, opvallende toezichtcamera’s geplaatst, die de overlast en vernielingen door jeugd de kop moeten indrukken.

De gemeente noemt de uitbreiding van het cameratoezicht in het winkelhart ‘een verregaand middel, maar noodzakelijk’ in de aanpak van overlast door jongeren. Volgens woordvoerder Hans Vonk zijn de namen van zeker tachtig jongeren bekend in de leeftijd van 12 tot 23 jaar, die in wisselende samenstelling opereren. ,,Maar de werkelijke groep is nog groter.’’

‘Intimiderend gedrag’

Volgens de gemeente is de overlast in het centrum na de zomer flink toegenomen. ,,Het loopt uit de hand’’, stelt Vonk. ,,Het is een vervelende situatie.’’ Volgens de gemeente gaat het om intimiderend gedrag naar ondernemers, maar ook omstanders en passanten voelen zich onveilig. Daarnaast is er geluidshinder (harde muziek), afval op straat, vernielingen, samenscholing en /of zich hinderlijk ophouden.

De overlast is volgens Vonk niet specifiek gerelateerd aan uitgaan. ,,We constateren het op meerdere momenten op de dag, van schoolpauzes tot in de avond en nacht.’’ Tot dusver zijn al een paar aanhoudingen verricht, onder meer voor geweldsincidenten. Ook hebben jongeren een bekeuring gekregen voor vernielingen en het niet op zak hebben van een identiteitsbewijs.

Tijdelijke maatregel

De camera’s zijn een tijdelijke maatregel. Ze staan bij kunstwerk de Tas, tegenover theater De Tamboer, en één bij de Hoofdstraatkerk, naast schoenenzaak Ziengs. Hoe lang de camera’s blijven staan, is niet bekend. ,,Zo lang het nodig is’’, stelt Vonk. De camera’s nemen de hele dag beelden op en kunnen bij incidenten ook live uitgelezen worden. Behalve de politie, mogen handhavers van de gemeente dat ook doen.

De maatregel is één van de onderdelen bij de integrale aanpak van politie, handhaving en jongerenwerk. In het kader van het ‘donkere dagen offensief’ (preventie woninginbraken) hangen er ook posters bij de camera’s.

Wijk Zuid ook problemen

Behalve in de binnenstad, doen de problemen met jeugd zich ook voor in de wijk Zuid, waar onder meer vernielingen aan een schoolgebouw zijn gepleegd. Vonk: ,,Maar daar is de situatie minder erg, dan in het winkelhart.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.