Extra hulp voor 800 werklozen in retail

In totaal achthonderd Drentse en Overijsselse werkzoekenden die werkzaam waren in de retail, krijgen extra hulp. Europese subsidie moet dat mogelijk maken.

De provincie Drenthe heeft, in samenwerking met de provincie Overijssel, de Drentse gemeenten, werknemersorganisaties en UWV een aanvraag ingediend voor Europees geld. Naar verwachting krijgen ze 1,7 miljoen euro. Drenthe legt zelf 165.000 euro in.

Alleen door faillissement

Aan de subsidieaanvraag is een aantal haken en ogen verbonden. Zo komen werkzoekenden alleen in aanmerking als ze tussen augustus 2015 en april 2016 hun baan in de retailsector kwijtraakten door een faillissement. Qua werkgelegenheid is dat na de zorg de belangrijkste sector voor Drenthe en Overijssel.

Onder meer oud-werknemers van de V&D, Actiesport en Perry kunnen extra hulp krijgen. „Het gaat slecht in de retailsector. De ene na de andere winkel viel om. Dat heeft deels te maken met wereldwijde trends zoals de opkomst van internetwinkelen”, zegt gedeputeerde Cees Bijl. „Dat zijn grootschalige effecten buiten onze eigen macht. Daar is dit Europees Globaliseringsfonds voor.”

1100 werklozen

Mensen die al eerder in de retail werden ontslagen en nog altijd geen werk hebben, vallen buiten de boot. Bijl: „Dat vinden we niet leuk, maar aan zo’n regeling zijn altijd voorwaarden verbonden. Iedere werkloze verdient natuurlijk hulp, maar voor die 800 mensen is het een kans die we niet kunnen laten liggen.”

Het Europees Globaliseringsfonds, dat geld beschikbaar stelt om de gevolgen van de financiële crisis op te vangen, stelt als voorwaarde dat het geld gaat naar werklozen uit een sector waar in negen maanden minimaal 500 mensen hun baan kwijtraakten. In de periode augustus 2015-april 2016 kwamen door faillissementen in de retail 1100 inwoners van Drenthe en Overijssel zonder werk te zitten, aldus de provincie.

Met de subsidie krijgen de werklozen extra ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het vinden van een baan, een nieuwe opleiding of omscholing. Het doel is dat alle deelnemers binnen twee jaar weer werk hebben.

Starten voor het geld er is

Een opvallende voorwaarde die het Europees Globaliseringsfonds stelt, is dat het project al voor het toekennen van de subsidie moet zijn gestart. In november wordt definitief duidelijk of de aangevraagde 1,7 miljoen euro ook daadwerkelijk beschikbaar wordt gesteld. Volgens een woordvoerder van de provincie is het onwaarschijnlijk dat de aanvraag wordt afgewezen. „De kans is heel klein dat het niet rondkomt. Alle seinen staan op groen.”

Deze week krijgen de werkzoekenden een brief. Bijl:„De aanleiding is natuurlijk verdrietig, maar ik hoop dat ze dit initiatief ondanks de omstandigheden als een kans zien en gebruikmaken van de hulp.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.