Extra kronkels in Schoonebekerdiep van de baan

Het plan extra kronkels aan te leggen in het Schoonebekerdiep en daar omheen een 100 meter breed beekdal is definitief van de baan. Het riviertje meer laten meanderen en ruimte geven om buiten zijn oevers te treden, moest in tijden van langdurige en hevige regenval wateroverlast voorkomen.

Volgens het bestuur van het waterschap Vechtstromen zijn de inwoners van het werkgebied op dit moment al voldoende beschermd tegen ‘natte voeten'. Het toekomstige waterbergingsgebied Ossehaar bij Coevorden draagt daar straks nog aan bij.

Een nieuwe waterberging bij Weijerswold acht Vechtstromen net zo min nodig als extra kronkels in het Schoonebekerdiep. Toch laat de provincie Drenthe dit plan voorlopig niet varen.

Model
Er is een hydrologisch model van de regio in de maak. Met deze verkleinde weergave van Zuidoost-Drenthe en het omliggende gebied kan worden nagebootst wat er gebeurt als de hemelsluizen zich openen. De provincie wil de proeven met het hydrologisch model afwachten voordat over ‘Weijerswold' een knoop wordt doorgehakt.

Het waterschap Vechtstromen heeft met de gemeenten Emmen, Coevorden, Hardenberg en Ommen en in samenspraak met de provincies Drenthe en Overijssel nieuwe afspraken gemaakt over de afvoer van water. Deze gaan uit van toenemende overlast als gevolg van klimaatverandering.

Maatregelen
Vechtstromen gaat bekijken of het in sommige gevallen niet slimmer en is om maatregelen te treffen in het werkgebied van de buren, beneden- of bovenstrooms van bijvoorbeeld de Vecht. Hierover volgt binnenkort overleg met waterschappen in zowel Duitsland als Nederland (Reest en Wieden/Drents-Overijsselse Delta).

Aan de loop van het Schoonebekerdiep wordt voorlopig niet ingrijpend gesleuteld.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.