Extra opvang voor dak- en thuislozen in Assen: door corona minder plek in bestaande nachtopvang

De dak- en thuislozenopvang aan de Havenkade in Assen. Foto: Google Street View

Assen krijgt aan de Storkweg een extra opvanglocatie voor dak- en thuislozen. Dat is nodig omdat door de coronamaatregelen in de bestaande nachtopvang minder plek is dan normaal.

Samen met de gemeente zet zorg- en welzijnsorganisatie Cosis vlak achter de opvanglocatie aan de Havenkade een extra gebouw neer met plek voor twintig mensen. Dinsdagochtend is begonnen met de bouw, woensdag moet de locatie klaar zijn.

Aantal opvangaanvragen neemt toe

Door de coronacrisis neemt het aantal dak- en thuislozen in Nederland toe. Dat komt onder andere doordat het lastiger is om bij familie of vrienden te verblijven. Daar komt nog bij dat op opvanglocaties minder ruimte is door de anderhalvemeterregel. Een extra locatie is daarom ook in Assen wenselijk, vindt Cosis.

„Ook hier is het aantal aanvragen voor opvang aan het toenemen”, zegt een woordvoerder. „Of het om meer mensen gaat, of dat daklozen minder makkelijk een plek vinden en vaker bij ons aankloppen, weten we nog niet precies. Harde cijfers hebben we niet, maar het personeel op de opvang is erg blij met deze uitbreiding.”

Wettelijke plicht

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om tijdens een lockdown, zoals nu is afgekondigd, onderdak te bieden aan dak- en thuislozen. Met de inrichting van een tijdelijke opvanglocatie geeft de gemeente ook gehoor aan een oproep van staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid. Hij deed eerder een klemmend beroep op gemeenten om juist tijdens de coronacrisis dak- en thuislozen niet in de kou te laten staan.

De tijdelijke opvanglocatie wordt eerst tot het einde van de huidige lockdown in gebruik genomen. Daarna wordt bekeken of de opvang langer nodig is. Om er voor te zorgen dat de opvang goed verloopt en om mogelijke overlast te voorkomen, is er in de avonduren extra toezicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus