'Extra schooljaar levert Veenkoniaal zo veel meer op'

Een jaar langer naar school levert voor mensen die wonen in de Veenkoloniën heel veel extra voordelen op qua gezondheid en op economisch gebied. Niet voor even, maar voor de rest van hun leven.

Ze begrijpen door dat extra opleidingsjaar informatie beter, laten zich beter voorlichten, zijn zelfverzekerder, kunnen zich beter uiten en komen meer voor zichzelf op.

Dat zei Roelof Vos woensdagmiddag bij de start van het project Kans voor de Veenkoloniën in Emmen. Vos is wethouder van Menterwolde en voorzitter van de stuurgroep. Acht jaar lang krijgen dertien Drentse en Groningse gemeenten in totaal 10 miljoen euro om de gezondheid van mensen in het veenkoloniale gebied te verbeteren.

Daarmee is het schrikbarend slecht gesteld. Mensen met een laag inkomen en een lage opleiding in de Veenkoloniën overlijden zeven tot acht jaar eerder dan gemiddeld in Nederland. Ouderdomsklachten beginnen liefst vijftien jaar eerder. De gemiddelde Veenkoloniaal krijgt met zestig jaar al gezondheidsklachten, elders is dat rond de 75 jaar. Op initiatief van Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) heeft het kabinet 10 miljoen beschikbaar om de gezondheid in de Veenkoloniën te verbeteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.