Extra tijd voor vervanging sociaal ombudsvrouw De Wolden

De functie van sociaal ombudsvrouw in gemeente De Wolden staat op de tocht. De gemeenteraad wil dat een eventueel vervangende functie de komende maanden vorm krijgt.

Coalitiepartijen Gemeentebelangen (GB) en VVD zijn voor vervanging van de functie. Een amendement van ChristenUnie om het contract van de huidige sociaal ombudsvrouw te verlengen tot 1 januari 2019 werd desondanks unaniem aangenomen op de raadsvergadering donderdagavond.

Sinds 2015 sociaal ombudsvrouw actief in De Wolden

In 2014 besloot de gemeenteraad om een sociaal ombudsman in te stellen, nadat gemeenten nieuwe taken ontvingen binnen het sociaal domein (jeugd, zorg, werk). Sinds 2015 is Irma van Beek in dienst als sociaal ombudsvrouw, zij behandelt vragen en klachten door in persoonlijk contact te treden.

Vorig jaar maakten 29 inwoners gebruik van haar diensten, waarvan de helft ouder was dan 70 jaar. Onder andere vragen over financiële problemen en de wachtlijsten binnen de WMO kwamen voorbij.

‘Ombudsvrouw heeft waarde bewezen’

De oppositie is voor behoud van de sociaal ombudsvrouw. ,,De sociaal ombudsvrouw heeft afgelopen jaren bewezen dat ze van waarde is en was”, stelt Jaap Wiechers (CU). ,,Maar duidelijk blijkt uit de verkiezingsprogramma’s dat partijen verschillen.”

Om te voorkomen dat inwoners geen aanspreekpunt meer hebben bij het opheffen van de functie per 1 juli stelde hij voor om bij de begrotingsbehandeling in november een definitief besluit te nemen. Tot die tijd kan het college een vervangende functie vormen.

D66-raadslid Albert Haar wil daar wel een zegje in hebben. ,,Ik ben benieuwd op welke manier de raad betrokken gaat worden.”

Coalitie De Wolden ziet andere opties

GB ziet meer in een centrale zorgcoördinator waar iedereen met zorgvragen terecht kan. ,,Een sociaal loodsman of loodsvrouw”, noemt Pieter Groot het. ,,In plaats van dingen op te lossen aan het eind, als de relatie tussen inwoner en burger allerlei krassen en deuken heeft opgelopen, kun je beter aan het begin van het proces helpen. Een loket waar iedereen meteen terecht kan.”

Volgens Henny Scheper (VVD) past er bij een veranderende zorgvraag een andere functie, zoals een onafhankelijk cliëntadviseur, die meegaat bij zorgaanvraag. Haar partij stemde in met het amendement met de verwachting dat per 1 januari de functie definitief wordt opgeheven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.