Investeringsmaatschappij FB Oranjewoud heeft belangstelling voor Asser aandelen van Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde. Foto Archief DvhN

Stichting FB Oranjewoud heeft interesse in Asser aandelen van Groningen Airport Eelde. Dat zegt voorzitter Jorrit Volkers van Oranjewoud.

Volkers verbindt er wel een voorwaarde aan en formuleert: ,,Als we de Asser aandelen kunnen overnemen onder dezelfde condities als de aandelen van de gemeente Groningen, dan sluit ik niet uit dat we belangstelling hebben.”

De gemeente Assen maakte woensdag bekend haar aandelen van de luchthaven te koop aan te bieden aan de andere vier aandeelhouders. De Drentse hoofdstad is verplicht zijn aandelen eerst aan hen aan te bieden.

Pakket Groningen

Oranjewoud nam in maart het pakket van de gemeente Groningen over voor 1 euro. De stichting kreeg daarmee een belang van 26 procent in de luchthaven. Als Oranjewoud ook de aandelen van Assen (10 procent) overneemt wordt ze de grootste aandeelhouder van Groningen Airport Eelde. De provincies Groningen en Drenthe hebben beide 30 procent en de gemeente Tynaarlo 4 procent.

loading  

Bij een overname van de Asser aandelen wil Oranjewoud niet opdraaien voor exploitatieverliezen, zegt Volkers. De stichting brengt kennis en kunde in. Datzelfde standpunt hanteerde de stichting ook bij overname van het Groningen-pakket. ,,We hebben binnenkort een bestuursvergadering en dan staat de aandelenverkoop op de agenda.”

Goede toekomstmogelijkheden

Oranjewoud ziet goede toekomstmogelijkheden voor de noordelijke luchthaven, ondanks de verliezen die het vliegveld lijdt. ,,Je moet naar de lange termijn kijken. De luchthaven heeft een belangrijke functie voor het Noorden. Voor grote bedrijven is een vliegveld een voorwaarde om zich in een regio te vestigen”, zegt Volkers.

De aandeelhouder verwacht ook veel van nieuwe ontwikkelingen zoals het vervoer met drones en elektrisch vliegen. Volkers: ,,Daarnaast zou het vliegveld zich meer moeten richten op toeristen uit het buitenland. Wij hebben in het Noorden veel te bieden op toeristisch gebied. In het verleden is vooral gekeken naar toeristen die vanaf Eelde vertrekken.‘’

Niet verrassend

Dat Assen zijn aandelen wil verkopen is niet verrassend. De gemeente probeert ze al sinds december 2016 van de hand te doen, maar wachtte een geschikt moment af. Dat moment is aangebroken, vinden burgemeester en wethouders. „We hebben gezien dat het de gemeente Groningen na herhaaldelijke pogingen is gelukt de aandelen te verkopen. Nu vindt ook Assen de tijd rijp”, aldus woordvoerder Martin de Bruin.

De gemeenteraad van Assen stelde in oktober 2017 4,6 miljoen beschikbaar voor het investeringsscenario van de luchthaven. Deze verplichtingen komt Assen na als de aandelen worden verkocht. De stad Groningen houdt het bij 6 miljoen euro. In het investeringsplan dat destijds werd vastgesteld werd 12 miljoen verlangd van Groningen. In totaal reserveerden de aandeelhouders 46 miljoen euro voor het vliegveld.

menu