FB Oranjewoud trekt zich terug uit aandelenwedloop Groningen Airport Eelde. Tynaarlo mag 10 procent van Assen er (tijdelijk) bij hebben

KLM-vliegtuigen op Groningen Airport Eelde. De luchthaven als tijdelijke parkeerplaats. Foto: ANP

De Asser aandelen in Groningen Airport Eelde gaan toch allemaal (tijdelijk) naar de gemeente Tynaarlo. Stichting FB Oranjewoud heeft haar aanbod om ze over te nemen ingetrokken.

Dat zijn de aandeelhouders vrijdag gezamenlijk overeengekomen, melden ze vrijdagmiddag in een door de provincie Drenthe verstuurd persbericht. Donderdag was Jorrit Volkers, directeur van FB Oranjewoud, dat nog niet van plan, zei hij tegen DVHN.

‘Alle aandeelhouders vonden het een goed idee’

De gemeenteraad van Tynaarlo nam dinsdagavond het besluit om de aandelen (tijdelijk) over te nemen, zodat ze in ieder geval niet in handen komen van FB Oranjewoud. Dit in de vooronderstelling dat de andere aandeelhouders dat prima vonden. ,,Alle aandeelhouders vonden het een goed idee dat de aandelen tijdelijk bij ons komen’’, zei Wiersema dinsdag tegen de raad.

Met name Leefbaar Tynaarlo is niet overtuigd van de goede bedoelingen van de Friese stichting.

Door de overname een tijdelijk karakter te geven, kan in een later stadium nog worden gekeken naar herverdeling. Op deze manier wordt tijd gewonnen, na 10 januari zouden ook derden zich kunnen melden voor de aandelen van Assen.

Als reactie op het raadsbesluit van dinsdag liet Jorrit Volkers donderdag echter weten dat de aandelen dan maar verdeeld moesten worden. ,,Als Tynaarlo ze ook wil hebben, zullen ze volgens de statuten naar rato worden verdeeld’’, zei hij desgevraagd. ,,Die rekensom kunt u zelf wel maken. Maar wij trekken onze brief [met het aanbod om de aandelen te kopen] niet terug.’’

Tynaarlo zou dan van 4 naar 5,33 procent gaan, in plaats van 4 naar 14 procent. FB Oranjewoud zou op 34,67 procent uitkomen en de grootste aandeelhouder worden. De provincies Groningen en Drenthe bezitten ieder 30 procent van de aandelen.

Tynaarlo’s wethouder Hanneke Wiersema reageerde donderdagavond nog verbaasd op deze houding. ,,Ik weet daar niets van’’, zei ze.

Verbazing en boosheid waren al gewekt

Vrijdagochtend spraken de aandeelhouders elkaar en werd uiteindelijk besloten om de aandelen toch maar allemaal aan Tynaarlo te gunnen.

Volkers, en ook Wiersema, hadden toen al verbazing en boosheid gewekt onder raadsleden. Een aantal vond dat Wiersema de raad verkeerd had voorgelicht, een aantal wantrouwt FB Oranjewoud nog meer dan voorheen. Waar ze het over eens zijn, is dat de commotie en onduidelijkheid geen goed signaal is richting het Rijk, waar een miljoenenbijdrage van wordt gevraagd.

Wat vrijdag precies de doorslag heeft gegeven om de zaak op deze manier op te lossen, staat niet in het persbericht.

,,Wij vinden dit ook een prima oplossing’’, zegt Jorrit Volkers in het persbericht. Waarom hij overstag is gegaan, wordt echter niet duidelijk. Hij was vrijdag telefonisch niet bereikbaar. Wethouder Hanneke Wiersema verwijst naar Drents gedeputeerde Cees Bijl. Diens woordvoerder zegt dat in goed overleg voor deze oplossing is gekozen.

Op sociale media vlogen diverse raadsleden elkaar verbaal in de haren, vanwege de kwestie. De fractie van GroenLinks in Tynaarlo heeft het college een aantal schriftelijke vragen gesteld over de hele gang van zaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe