Vooral veel jonge fans van FC Emmen kijken er iedere zomer naar uit: de open dag van hun favoriete club. Nieuwe spelers bekijken, handtekeningen scoren en veel vertier op het stadionplein. Dit keer was er vanwege corona geen open dag. Toch waren de liefhebbers zaterdag welkom voor iets dat daar een klein beetje op leek. Coronaproof, uiteraard.

Voetbal is emotie. Dat hoef je Maickel Harmers (32) uit Emmen niet te vertellen. Hij is lid van Brigata Fanatico, de meest luidruchtige supportersclub van FC Emmen. Bij ieder thuisduel van de Drentse profclub maakt deze groep fans negentig minuten lang lawaai. ,,Dat kan komend seizoen niet’’, weet Harmers. ,,Je mag niet schreeuwen, zingen of juichen. Vanwege corona. Tenminste, voorlopig niet. En bovendien mag er maar een beperkte groep mensen het stadion in. Heel erg jammer.’’

loading

Harmers was zaterdag met zijn zoons Sepp (1) en Liam (7) in het stadion van FC Emmen. Daar werd een zogeheten interactieve training gehouden. Als vervanging van de open dag. De enige overeenkomsten: de nieuwe selectie werd gepresenteerd, je kon FC Emmen-spullen kopen en de spelers kwamen op het veld in actie. Er werd getraind en het publiek werd door trainers verteld wat er ging gebeuren en waarom.

loading


Ook de uit Emmen afkomstig sportcommentator Leo Oldenburger liep rond met een microfoon. ,,Het is niet zo leuk als een open dag, maar beter dan helemaal niets. FC Emmen kan hier ook niets aan doen’’, zegt supporter Erwin Bos (41) uit Emmer-Compascuum, die met zijn zoon Milan (11) naar het stadion was gegaan.


loading

Bos lukte het niet om de afgelopen jaren een seizoenkaart te bemachtigen en is aangewezen op de losse verkoop. Hij gaat ervan uit dat FC Emmen het ook dit jaar gaat redden in de eredivisie. Dat denkt ook de 8-jarige Tygo, die met zijn moeder Leona Jeuring (32) en zusje Estée (6) de training bekeek. ,,Mijn man heeft een seizoenkaart, maar hij moet vandaag werken’’, zegt Leona Jeuring. Als FC Emmen scoort en de wind staat goed, kan zij dat thuis horen. Ze woont in Barger-Oosterveld, op korte afstand van het stadion.


loading

In het stadion zaten zaterdag enkele honderden liefhebbers. Zij moesten zich van te voren opgeven. Maximaal waren er zo’n 1750 mensen welkom. ,,We houden ons aan de regels die ons worden opgelegd’’, zegt Marc Timmer, communicatie- en marketingman van FC Emmen. ,,Dat moet en dat willen we ook. Mensen kunnen wel zeggen dat corona in Drenthe relatief weinig voorkomt, wij willen niet dat er mensen besmet raken.’’

De spelers van FC Emmen droegen tijdens de training blauwe shirts. Timmer: ,,De nieuwe tenues voor de uitwedstrijden. Een primeur. Die hadden ze nog niet eerder aan.’’ Voor de fans zijn er ook allerlei nieuwe spullen gemaakt met daarop het FC Emmen-logo. Van dekbedovertrekken tot grote vlaggen, van metalen flesopeners tot fleece dekens. De speciale FC Emmen-mondkapjes waren uitverkocht, maar die zijn inmiddels weer voorradig.

loading

Johan Boers, veiligheidscoördinator FC Emmen: ,,Het wordt een bijzonder seizoen. We zullen op heel veel dingen extra moeten letten. Nergens in en bij het stadion mag drukte ontstaan, ook niet bij de ingangen, de toiletten en de kiosken. En dan wordt komend seizoen ook nog het volledig rookverbod ingevoerd. Ik denk dat we meer werk te doen krijgen dan bij een vol stadion.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe