FC Emmen koestert Brigata Fanatico

FC Emmen deed het nu eens andersom. Eerst de seizoenstart, dan de open dag. De club maakte goede sier met een geslaagde start, de harde kern Brigata Fanatico met een mooi thuishonk.

Clubliefde

Clubliefde roest niet. Tattoo’s zijn het bewijs. Maickel Harmers hijst zijn t-shirt op. Het FC Emmen-logo prijkt tussen zijn schouderbladen. Arjan Bouwmeester showt een rood-witte FC Emmen-sjaal op zijn bovenarm. Kern van de harde kern, dat zijn Bouwmeester (27) en Harmers (28). Ze staan pal achter FC Emmen. Thuis en uit. Jaar in jaar uit. Lang voelden ze zich als stiefkindjes behandeld. ,,Als we een scheet lieten kregen we al een stadionverbod’’, zucht Bouwmeester.

Eind vorig jaar gingen ze in gesprek met Wim Beekman om hun wensdroom te delen met de directeur: een eigen honk. Beekman was niet onwelwillend, maar vond dat de Brigata Fanatico zich eerst maar eens moest bewijzen. In januari werd een partytent opgezet om te toetsen of er wel voldoende belangstelling was. Bouwmeester: ,,Bij die eerste wedstrijd hadden we een man of tien, maar in no-time zat het bomvol.’’

Blokhut

Tijd voor de volgende stap: een clubhonk. Trots tonen de mannen ‘hun’ blokhut met veranda bij de zuidoostelijke cornervlag, op een steenworp afstand van hun vaste vak achter het zuidelijke doel. ,,Dat wij binnen het stadion zitten, is uniek’’, zegt Harmers. Beekman heeft het goed met ze voor: ,,Meestal worden deze groepen weggestopt. Ik heb ze zichtbaar gemaakt. Bioscooppubliek is er genoeg. Fanatieke fans moet je koesteren’’, legt hij uit.

Sponsors Q & S en Tuindeco leverden deze zomer het bouwpakket, de Brigata Fanatico knutselde alles inelkaar en verfde het in de clubkleuren. Een uur voor de wedstrijd schalt (Nederlandstalige) muziek uit de boxen. De exploitatie van de blokhut met biertap gebeurt door de supportersvereniging. De Brigata Fanatico voelt zich serieus genomen. Bouwmeester: ,,De spelers sluiten de warming-up in onze hoek af, zodat wij ze kunnen toejuichen. Vrijdag tegen RKC was dat prachtig.”

‘Dit elftal heeft meer winnaarsmentaliteit’

Naam: Gea Huisman (35)

Supporter FC Emmen sinds: 1994

Prognose: Top 6

,,Uit of thuis, ik ben er altijd bij met nog twee andere vrouwen. De voorbereiding liep stroef, maar in de twee eerste wedstrijden heb ik goede dingen gezien. De spelers hebben de bereidheid getoond voor elkaar te vechten. Er zit meer winnaarsmentaliteit in dan vorig seizoen. Kwalitatief schat ik dit elftal ook hoger in. De terugkeer van Cas Peters heeft daar zeker toe bijgedragen. Mijn favoriet qua uiterlijk? Tim Siekman. De nacompetitie moet haalbaar zijn, maar de eredivisie? Ik denk dat het elftal daar nog niet klaar voor is. Daarvoor moeten er hier en daar misschien toch nog versterkingen bij komen.’’

‘Een leuke trainer die uit de regio komt’

Naam: Kees Cleton (74)

Supporter FC Emmen sinds: 1985

Prognose: Top 6

,,Praktisch vanaf het moment dat ik van Sliedrecht naar Emmen verhuisde ben ik fan geworden. De beginperiode met Theo Verlangen en de gloriejaren met Michel van Oostrum en Martin Drent staan me helder voor de geest. Ik heb praktisch geen thuiswedstrijd gemist tot twee jaar geleden. Sinds ik kanker heb, kost het me te veel moeite de trap op te komen, maar ik volg alles zo goed mogelijk. Ze hebben een leuke trainer die uit de regio komt en een selectie met meerdere spelers voor dezelfde plek. Als ik hoor hoe ze voor rust bij Ajax 2 hebben gespeeld, schat ik dat de ploeg ver komt, al is de eredivisie nog een brug te ver.”

‘Een jaar eredivisie zou mooi zijn’

Naam: Jonnie Poker (50)

Supporter FC Emmen sinds: 1985

Prognose: 4de/5de plaats

,,Vanaf de beginperiode van het betaald voetbal in Emmen mis ik geen thuiswedstrijd. Weer of weer, ik zit in het rolstoelvak. Vrijdagavond hebben ze tegen RKC een goede indruk op mij gemaakt. Rogier Krohne is een hard werkende spits. Een verbetering ten opzichte van Rick ten Voorde vorig seizoen. De terugkeer van Cas Peters scheelt ook een slok op een borrel. Of het nou verdedigend, aanvallend of op het middenveld is: in alle linies is FC Emmen er op vooruit gegaan. Nu nog een sterke middenvelder erbij en we kunnen ver komen. Een jaar eredivisie? Wie weet. Dat zou mooi zijn. ’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.