FIOD pakt 51-jarige Coevordenaar op voor grootschalige fraude met gestolen elektronica

Gestolen apparatuur werd doorverkocht om er onder meer online mee te kunnen gokken ANP

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft maandag een 51-jarige man uit Coevorden opgepakt voor fraude.

Hij stal gloednieuwe elektronische apparatuur bij het bedrijf waar hij werkte en verkocht dat voor veel geld door. Ruim een half miljoen euro dat hij verdiende aan de fraude vergokte de Coevordenaar online.

De man zit nog steeds vast, zo bevestigt Wietske Visser van de FIOD. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich met name bezighoudt met grootschalige fraude.

Half miljoen euro vergokt

De opsporingsdienst van de Belastingdienst deed ook een inval in vier woningen en een bedrijfspand. Het gaat om twee woningen in Coevorden, een in het Limburgse Roerdalen en een huis in het Friese Ooststellingwerf. Ook is een bedrijfspand in Hilversum doorzocht.

Naast de 51-jarige hoofdverdachte uit Coevorden zijn ook een 37-jarige man Limburger en een 31-jarige Friese man gearresteerd. Ook zij zitten nog in de cel.

De drie mannen worden verdacht van belastingfraude, witwassen, heling en verduistering in dienstbetrekking. Er is beslag gelegd op administratie, computers, een van de woningen in Coevorden, een onbekende hoeveelheid cash geld, een auto en crypto-munten.

Volgens de FIOD vergokte de Coevordenaar de afgelopen vier jaar voor ruim 520.000 euro op sites waar je kunt gokken. Dit geld zou hij hebben verdiend met de handel in elektronica. De 51-jarige man werkt bij een elektronicawinkel en volgens Visser zou hij jarenlang gloednieuwe apparatuur van zijn werkgever achterover hebben gedrukt. Om wat voor elektronicazaak het gaat, wil Visser niet zeggen. ,,Het gaat om elektronische apparatuur. Anders wordt het te herleidbaar.”

OM: Ruim 1 miljoen euro misgelopen

De 51-jarige man liep tegen de lamp omdat hij de inkomsten niet had aangegeven. Omdat het om een fors geldbedrag gaat, vertrouwde de Belastingdienst het niet en trok aan de bel bij de FIOD. ,,Uit analyses van de geldstromen kwam naar voren dat de 51-jarige verdachte grote hoeveelheden apparatuur leverde via de 37-jarige man aan de 31-jarige man”, aldus Visser.

De 31-jarige man verkocht de gestolen nieuwe apparatuur weer door aan particulieren. Visser: ,,Hij deed het naar de Belastingdienst voorkomen alsof het om tweedehands apparatuur gaat. Op die manier zijn vermoedelijk onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan en is de Nederlandse schatkist ruim 1 miljoen euro misgelopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
fraude
FIOD
witwassen