FNV voert actie bij taxibedrijf Taxiwerq dat personeel zou intimideren

Zo’n 30 mensen voerden donderdagochtend actie bij Taxiwerq in Hoogeveen. Vakbond FNV beschuldigt het bedrijf van het intimideren van medewerkers.

Mensen zouden op een onfatsoenlijke manier ontslagen zijn of onder druk gezet om vakantiedagen op te nemen. ,,Chauffeurs werden gebeld met de vraag of zij maar zo vriendelijk wilden zijn om vakantiedagen in te leveren. Anders zou het bedrijf failliet gaan en dat wilden we toch niet”, zegt een van de actievoerders.

Chauffeurs onder druk gezet

Ook zouden chauffeurs onder druk zijn gezet om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. ,,Wat simpelweg betekent dat je akkoord gaat met ontslag en een uitkering aanvraagt”, stellen de demonstranten. Andere klachten hebben betrekking op onder meer gebrekkige loonbetalingen.

‘De maat is vol’


De demonstranten staan een klein uur voor het kantoor van Taxiwerq aan de Edisonweg in Hoogeveen. De medewerkers eisen een gesprek met de directie maar die komt niet naar buiten. Een voorstel om een delegatie naar binnen te sturen wordt door de actievoerders afgewezen. ,,De maat is nu vol voor deze mensen. We hebben het heel lang fatsoenlijk geprobeerd. Taxiwerq belooft elke keer verbetering, maar dat zien wij onvoldoende”, zegt Minke Jansma van FNV Taxi.

Reactie Taxiqwerq

Volgens Taxiwerq ontstaan door de coronacrisis grote financiële problemen in de taxibranche. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het bedrijf alle rekeningen en lonen kunnen betalen, maar omdat ook in de toekomst te kunnen luidt het bedrijf de noodklok voor de hele branche.

Volgens directeur Jan Fieten zoekt het bedrijf al maanden contact met FNV en opdrachtgevers van vervoerders om dit duidelijk te maken. Het vervoer gebeurt vooral in opdracht van gemeentes en zorginstellingen. ,,Sinds 16 maart 2020 zit er onvoldoende beweging in de financiële stroming vanuit deze opdrachtgevers. Afgelopen maand zijn wij dan ook gestart met voorstellen richting enkele werknemers voor een vrijwillige vertrekregeling met terugkeergarantie”, aldus Fieten.

,,FNV was vanaf het eerste uur op de hoogte van onze voorstellen. Wij hadden de hoop dat zij de ernst van de situatie zouden inzien en hun pijlen zouden richten op de opdrachtgevers in het zorgvervoer, want zij zijn indirect hoofdverantwoordelijk voor baanbehoud in de taxibranche. Uiteraard hebben wij geluisterd naar de kleine groep werknemers die dit betrof en hebben wij onze verantwoording hierin genomen.”

Taxiwerq betreurt de manier waarop vakbond FNV vandaag actie voerde. ,,Wij hadden heel graag vandaag respectvol en constructief de dialoog willen voeren met één van de aanwezige woordvoerders en/of bestuurder Minke Jansma van FNV Taxi getuige ook ons spandoek. Helaas wilde FNV wederom niet met ons in gesprek op een respectvolle manier”, aldus de directeur.


menu