Fabrieksfluit klinkt voor slachtoffers Coevorder bombardement 75 jaar geleden

Met een extra lange uithaal van de fabrieksfluit zijn dondermiddag in Coevorden de slachtoffers van het bombardement op 21 februari 1944 herdacht.

Een gitzwarte dag in de geschiedenis van Coevorden, want bij aanvallen van de Amerikanen op zowel de strokartonfabriek Hollandia als de aardappelmeelfabriek vielen zeven doden en twaalf gewonden.

Burgemeester staat ook stil bij bedrijfsongeluk

Burgemeester Bert Bouwmeester herdacht voor het oude Hollandia (later Kappa Triton en nu Solidus Solutions) niet alleen de oorlogsslachtoffers, maar stond ook stil bij de man die donderdagochtend ernstig gewond raakte op hetzelfde fabrieksterrein. Het slachtoffer, dat voor een ander bedrijf aan het werk was bij Solidus Solutions, viel door een glazen koepel op het dak. In afstemming met zijn familie is besloten de herdenking toch door te laten gaan.

Man raakt ernstig gewond bij val door dak in Coevorden (update)
Lees verder

Aaltina van der Weide (75) was ingenomen met de extra lange uitvoering van de fabrieksfluit. Meer dan negentig jaar is die meerdere keren per dag te horen in Coevorden. ,,En zowat elke keer denk ik dan even aan mijn vader Wiecher Pool, die is omgekomen bij het bombardement. Die fluit betekent alles voor mij.’’ In 2011 werd de fluit overigens maandenlang het zwijgen opgelegd, na een klacht over geluidsoverlast.

Uitgerekend de geallieerden

Bouwmeester noemde het heel wrang dat uitgerekend de geallieerden Coevorden bewust hebben gebombardeerd. Het door eigen mensen te worden bestookt met bommen toont volgens hem de verschrikkingen van oorlog.

In eerste instantie hadden de zeventig Boeings B17’s doelen net over de grens voor ogen, maar omdat het daar bewolkt was keerden de vliegtuigen terug. Coevorden werd een ‘second target’. In de strokartonfabriek werden namelijk in de oorlog houtjes gemaakt voor houtgasgeneratoren, waarop Duitse voertuigen bij gebrek aan benzine liepen. De geallieerden wilden met het bombardement de productie aan banden leggen.

Waarom werd dan ook de aardappelmeelfabriek getroffen? ,,Beide fabrieken liggen zo dicht bij elkaar. Wellicht dachten de Amerikanen dat het één complex was’’, zei historicus Huib Minderhoud in 2012 daarover.

Veel meer mensen bij herdenking

Opvallend was dat er dit jaar veel meer mensen aanwezig waren bij de herdenking dan vijf jaar geleden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.