Facebook en Zwarte Piet. Het is de laatste tijd geen goede match. Dat merkt ook Leonardo van Lenthe, die semiprofessioneel in de huid van Zwarte Piet kruipt. Facebook vindt hem te zwart en verwijdert zijn zwartepietenfoto’s. Maar hoe maak je een piet lichter die van zichzelf al gekleurd is? „Mijn ongeschminkte profielfoto in pietenkostuum werd verwijderd. Ja, dat voelde heel bizar!”

Leonardo van Lenthe (29) is geboren Braziliaan en opgegroeid in Nederland. Van kinds af aan is hij gegrepen door het Sinterklaassprookje en al jong koos hij ervoor om de rol van Zwarte Piet te spelen. „Jarenlang extra donker geschminkt, zoals dat destijds gewoon was.”

Sinterklaasvereniging

Met acteren als zijn grote droom, smaakte het naar meer voor de Ommenaar die in het dagelijks leven timmerman is. In 2016 richtte hij samen met zijn vriend Jeroen van Gelder sinterklaasvereniging Het Grote Boek van Sinterklaas op. Deze organisatie verzorgt onder meer de intocht in de wijk Krakeel in Hoogeveen maar maakt ook sinterklaasfilms, video’s en verzorgt bedrijfsbezoeken.

„Ik houd van acteren en zit ook op een theaterschool. Het feit dat je met het spelen van een rol een kind blij kunt maken vind ik geweldig. De magie rondom het Sinterklaassprookje is prachtig.” Op de magie drukt Facebook nu een smet, door hem te discrimineren. Hij is immers van zichzelf te zwart.

Melkchocoladekleur

„Nou ja, ik ben meer melkchocoladekleur”, zegt Leonardo nuchter. „En ik heb van mijzelf zwarte krullen. Blijkbaar is dat niet goed.” Facebook verwijderde zijn profielfoto. „Ik wist dat Facebook sinds een paar maanden het beleid heeft om zwartepietenfoto’s te verwijderen. Ik zag dat om mij heen ook gebeuren. Op zich vind ik dat het bij mij nog lang heeft geduurd. Maar een ongeschminkte als ongehoord aanmerken, dat is wel heel bijzonder.”

En zo komt de blackface-regel van Facebook (zo heet de regel op basis waarvan Facebook sinds augustus dit jaar foto’s van pieten verwijdert die té zwart zijn) als een katapult terug naar het sociale medium.

loading

Bezwaar had maar even succes

Leonardo tekende bezwaar aan. Het had even succes. „Mijn profielfoto werd terug geplaatst en ik kreeg excuses aangeboden.” Maar de pret was van korte duur. Een week later werd de ongeschminkte profielfoto weer verwijderd. En ook een filmpje van Het Grote Boek van Sinterklaas waarin hij als roetveegpiet een rol speelt is door facebook verwijderd. Reden, onbekend. „Maar ik denk dat ook hier meespeelt dat ik te donker van mijzelf ben.”

Leonardo snapt de maatschappelijke discussie die er over gaande is. „Ik kan enigszins begrijpen dat dat mensen zich gekwetst kunnen voelen. Ook ik ben als kind uitgescholden voor zwarte piet. Maar discriminatie speelt geen rol in het sinterklaasfeest. Het is een kinderfeest waarbij Sinterklaas zich laat helpen door Zwarte Pieten. Het gaat in het verhaal niet om slavernij. Dat maken mensen er nu van en dat het in korte tijd zo geëscaleerd is, vind ik heel erg. Je doet dit voor de kinderen. Zo jammer!”

‘Het gaat ons om het sprookje en de beleving van het kind’

Ook vriend Jeroen van Gelder, die voorzitter van Het Grote Boek van Sinterklaas is, kijkt met lede ogen aan hoe het kinderfeest wordt gekaapt door de discriminatiediscussie en de acties van Facebook. „Als organisatie zijn wij helemaal niet bezig met deze discussie. Het gaat ons om het sprookje en de beleving van het kind. Of dit nu een roetpiet, een zwarte piet of een gekleurde piet is, als het maar in het verhaal past.”

Zo vond Van Gelder de storyline van de pieten die door de regenboog voeren en daardoor allerlei kleuren kregen prachtig. Maar om sprookjesfiguren als Zwarte Piet een kleurvoorschrift mee te geven vindt hij te ver gaan. „Dat is beperkend, je wordt wat opgelegd. We moeten in het schrijven in het script voor een film al rekening houden met hoe Sinterklaas een Zwarte Piet iets vraagt. Want als het te gebiedend opgevat kan worden, is het een verwijzing naar slavernij”, verzucht hij.

Hoe het nu verder moet met de rol van Leonardo als Zwarte Piet weet niemand. Hij blijft in ieder geval de rol spelen en ook komende zaterdag is hij in de online interactieve sinterklaasviering van Krakeel te zien als pakjespiet. „Maar ik vind het belangrijk dat mensen en ook de medewerkers van Facebook wakker geschud worden. Denk na voordat je iets doet. Er zijn te veel vooroordelen, ook bij Facebook.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe