Faillissementsgolf Drentse dorpshotels lijkt voorbij

Het leek een virus, zo snel viel het ene na het andere dorpshotel in de regio de laatste paar jaar om. Na Bieze volgden Braams (Gieten), Brinkhotel (Zuidlaren), De Ruyghe Venne (Westerbork) en Lubbelinkhof (Odoorn).

Maar de rust lijkt weergekeerd. Voorzitter Roel Popma van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Drenthe zegt geen signalen te hebben die wijzen op nog meer rampspoed. Sterker: het gaat de goede kant op. Dat geldt zeker voor de hotels in de regio Emmen. Die liften mee op het succes van Wildlands, zegt Popma. ,,Het effect van Wildlands is zeer groot op hotels in Emmen en omgeving. Zij profiteren er al vanaf het voorjaar van. Sommige hebben het zo druk dat ze het haast niet meer kunnen bijsloffen.’’

Het Brinkhotel in Zuidlaren kwam in handen van de Martini Hotel Group van Frans Kappenburg en Fred Dalebout. Het ging begin dit jaar open na drie maanden dicht te zijn geweest. Volgens pr-functionaris Renate Snoeijing zijn de resultaten tot nu toe boven verwachting. ,,Met name het restaurant draait goed. We hebben bewust gekozen voor een aparte naam (Eethuis voor Allen). Daarmee voorkom je dat het restaurant wordt geassocieerd met het wat muffige hotelimago.” Het restaurant is wars van stuntacties. ,,Dat zou een zwaktebod zijn. Wij bieden kwalitatief iets goeds.”

Doorstart voor De Ruyghe Venne

Eigenaar Fred Prakken van De Ruyghe Venne heeft zelf de faillissementsaanvraag voor zijn hotel in Westerbork ingediend. ,,Ik was zelf de grootste schuldenaar.” Hij maakte een doorstart en kijkt tevreden achterom. ,,We halen de begroting ruimschoots. Daar word ik blij van. De vaste kosten, met name personeelslasten, waren te hoog. We kunnen nu beter meeveren met de omzet.”

Wat het lot is van Hotel Lubbelinkhof in Odoorn is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.