Hond Tinus uit Rolde belandt op operatietafel na inslikken mondkapje: 'Ik kon niet voorkomen dat hij het mondkapje opat'

Foto: Van Oost Media

Wat voor de familie Van Gerwen uit Rolde en hond Tinus een ontspannende nieuwjaarswandeling had moeten zijn, werd een hachelijk avontuur: hond Tinus belandde met spoed op de operatietafel nadat hij een rondzwervend mondkapje naar binnen had gewerkt.

Tijdens de nieuwjaarswandeling ziet Janneke van Gerwen dat hond Tinus iets in zijn bek heeft. „Normaal gesproken zijn we er heel alert op dat hij geen afval in zijn bek stopt. Dit keer was hij ons alleen te snel af. Ik zag alleen nog dat het een mondkapje was, maar kon niet voorkomen dat hij het opat.”

In de eerste instantie lijkt het goed te gaan met Tinus. „De volgende ochtend wandelde hij nog vrolijk mee, maar in de loop van de dag begon hij te braken en gras te eten om opnieuw te braken. In de avond besloten we de dierenarts op te bellen, want we vertrouwden het niet meer.”

Net op tijd

Volgens de dierenarts was het foute boel en moest Tinus direct geopereerd worden. Het verwijderen van het mondkapje bleek ook nog eens hele klus te zijn. „De dierenarts maakte eerst de darm van Tinus open in de hoop het mondkapje daar te vinden. Dat was een heel proces en na veel zoeken werd alleen een touwtje van het mondkapje gevonden”, vertelt Van Gerwen. „De rest van het mondkapje bleek in de maag te zijn blijven hangen. Gelukkig is deze succesvol verwijderd.”

De operatie kwam net op tijd vertelt Van Gerwen. „Het gevaar bestond dat het touwtje van het mondkapje ging bewegen en op die manier schade veroorzaakte aan de maag en darmen. Als dat was doorgegaan, was hij eraan bezweken.”

loading

Komende twee weken nog spannend

Tinus maakt het na de operatie goed, maar is nog wel herstellende. „Hij slaapt nu veel op een matras in de woonkamer. Ik ging er de eerste nacht naast liggen en dat doe ik nog steeds. Het gevaar is namelijk nog niet helemaal geweken. De eerste twee weken na de operatie blijft het spannend, omdat het nog niet helemaal zeker is of de wonden van de operatie goed genezen. We hopen dat het langzaam beter gaat en juichen pas als hij over een paar weken weer vrolijk en energiek rondloopt.

‘Mondkapjes zijn serieus probleem’

Van Gerwen vertelt enorm geschrokken te zijn van de situatie. „Hij is echt mijn wandelmaatje, dus dit gaat me enorm aan het hart. De rondzwervende mondkapjes zijn ook echt een serieus probleem. Je hoort ook dat er genoeg vogels in verstrikt raken. Het is bij ons goed afgelopen, maar ik hoop toch dat deze situatie tot wat meer bewustwording bij mensen leidt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe