FantasiaFest Roden: 'leuk voor iedereen, van 0 tot 99'

Van Star Wars en Lord of the Rings tot Middeleeuwse karakters: op het landgoed Mensinge in Roden stap je dit weekend in een magische wereld. Organisator Tom den Hartog vertelt waarom je het tweedaagse evenement FantasiaFest 2016 niet mag missen.

Wat kan ik verwachten op FantasiaFest?

„Kort samengevat: muziek, beeldende kunst, straattheater en workshops waarbij alles draait om fantasy. Fantasyschrijvers dragen voor uit hun werk en geven workshops. Tijdreizigers uit het Victoriaanse tijdperk nemen je mee langs een andere tijdlijn. Negen bands laten hun Keltisch geïnspireerde muziek horen en met Carnivále du Freak hebben we een heus circus in huis. Ook zijn er 50 standhouders, waarvan ruim de helft ambachtslieden zijn. Het is best moeilijk om het festival te beschrijven omdat er veel gebeurt. Je moet het met je eigen ogen zien en het beleven.”

Wat is de doelgroep van het evenement?

„Het is leuk voor iedereen vanaf 0 tot 99 jaar. Meer dan de helft van onze bezoekers zijn gezinnen met kinderen. We organiseren het festival voor de eerste keer in Roden, maar het is al de zevende editie. Kinderen vinden het festival geweldig. Ze stappen zonder moeite in deze fantasiewereld en kunnen er helemaal in verdwijnen.Volwassenen die nog nooit op het festival zijn geweest, kijken hun ogen uit en vertrekken uiteindelijk met een grote glimlach.”

Is dat ook het doel van dit festival?

„Ja, een grote glimlach op het gezicht van bezoekers. Als iemand een hele festivaldag niet op zijn mobiel heeft gekeken, dan heb ik mijn doel bereikt. Je stapt hier uit de dagelijkse werkelijkheid en de stress valt van je af. De sfeer is fijn en gemoedelijk, kinderen genieten... wat wil je nog meer?”

Is het de bedoeling dat bezoekers een kostuum aantrekken?

„Het mag, maar het is zeker geen verplichting. Sommige bezoekers doen het wel, andere niet. Alles is goed. Het belangrijkste is dat op het festival iedereen respect voor elkaar heeft en dat is ook ieder jaar zo. Best bijzonder in deze tijd.”

Waarom heeft u gekozen voor deze locatie in Roden?

„Voorheen vond het festival plaats in Meppel, maar deze locatie kon ik niet meer vasthouden op de gewenste datum. Uiteindelijk kwam ik uit bij landgoed Mensinge in Roden, een perfecte match. Iedereen die mij helpt bij de organisatie van het festival werd meteen verliefd op de locatie. Net als ik.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.