Feest van Koning: kleintje TT in Assen

Koningsnacht in Assen is in een aantal jaren uitgegroeid tot een kleintje TT. Vorig jaar bracht Koningsnacht 30.000 mensen op de been.

Organisator Lodewijk Osse rekent dit jaar op eenzelfde aantal bezoekers en misschien wel meer. Alleen het weer lijkt roet in het eten te kunnen gooien.

Qua muziek komen de feestvierders dinsdagavond niets tekort. Op liefst zeven podia in het centrum is muziek. Een aantal cafés biedt eveneens een programma met artiesten en dj’s. ,,En,’’ zegt een verheugde Osse, ,,praktisch iedereen doet mee.’’

Hij benadrukt dat in de Drentse hoofdstad onder de horecaondernemers een andere wind is gaan waaien. ,,Men gunt elkaar het licht weer in de ogen. De saamhorigheid is terug. De ondernemers zien in dat dat toch de beste weg is om er iets leuks van te maken.’’

Die verandering is, vertelt Osse, in gang gezet na het echec rond de organisatie van het TT Festival in 2014 door het Rotterdamse bedrijf Speed Events. Dat werd een debacle. De gemeente nam vorig jaar de handschoen op om samen met de ondernemers het motorfeest te organiseren. Met succes. In de nieuwe aanpak adopteerden de cafébazen de podia.

Podium Rolderstraat

De organisatoren van de Koningsnacht en -dag haken op het succes in. Zo is de Rolderstraat dit jaar van de partij met een eigen podium. Hetzelfde geld voor de horecagelegenheden rond de Weiersstraat. Hier treden The Bluebettes op en is een drag queenshow. Op het podium op het Koopmansplein staat showband Pappa di Grazzi.

De TT-gedachte komt ook terug in het programma voor Koningsdag. Op de Torenlaan kan de jeugd kennis maken met de motorsport. Er zijn een kartbaan, minibikes en meerdere racingteams - met onder meer Walid Soppe en Jaro Hoekstra - verzorgen demonstraties.

De Oranje taptoe op het Koopmansplein is groter dan ooit. Koningsdag in Assen is een trekker van formaat geworden in de regio en trok vorig jaar 50.000 bezoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.