Festival Veenhuizen presenteert line-up

Pynarello, Lisa Jacobs, Julien Libeer en de Roden Girls Choristers komen helpen om de bekendheid van Veenhuizen door het theaterspektakel Het Pauperparadijs vast te houden. Ze staan in de line-up van het nieuwe Festival Veenhuizen.

Dat wordt vrijdag 13 en zaterdag 14 juli voor het eerst gehouden op diverse plekken in het voormalig koloniedorp Veenhuizen. Nadruk bij dit nieuwe festival ligt op muziek en verhalen, waarbij de klassieke muziek de overhand krijgt.

Al eerder werd bekend dat het festival een aantal bekende klassieke musici zou bieden, maar nu zijn alle optredende artiesten vastgelegd. „Met een jaarlijks terugkerend festival willen we de aandacht, die Veenhuizen kreeg door theaterspektakel Het Pauperparadijs, levend houden”, zegt artistiek leider Jan van den Bossche. „Het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid is een blinde vlek in de canon van de Nederlandse geschiedenis. En er komt zoveel in samen: de Verlichting, de industriële revolutie, idealisme, moralisme en maakbaarheid. We willen deze verhalen blijven vertellen, in combinatie met klassieke muziek. Het dorp biedt een prachtig kader.”

Centrum van het festival wordt de plek waar ooit het Derde Gesticht stond: een van de grote vierkante complexen, waar de Maatschappij van Weldadigheid vanaf 1823 wezen en landlopers opving en aan het werk zette. Alleen het gebouw van het Gevangenismuseum is daar nu van over. Op die plek komt een grote open tent, waar ook het openingsconcert wordt gegeven. Presentatrice Maartje van Weegen kondigt daar een uitvoering aan van La Gazza Ladra van Rossini door Pynarello.

In het Gevangenismuseum, op de begraafplaats, in de Koepelkerk en bij Bitter en Zoet zijn die zaterdag ook bijzondere optredens te verwachten. Zo speelt Margaretha Consort De Zeven Tranen van Dowland. Violiste Lisa Jacobs speelt samen met haar String Soloists een programma dat reikt van van Locatelli tot Piazzolla. Verhalen komen onder meer van schrijfster Mariet Meester en een boswachter.

Voor kinderen staan een concert met Trio Suleika op het programma. Verder in de line-up: Julian Schneemann en Caravan, Raoul Steffani en Frans van Tuijl, Leonard en Gijs Besseling, Club Classique, Pianoduo Scholtes & Janssens, Nieuw Amsterdams Klarinetkwartet, Sietze de Vries en het Noord Nederlands Jeugd Orkest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.