Fiets4Daagse Dag 1: Rust en een vleugje chaos

Hij is jong, hij is man, hij is snel. Verslaggever Alwin Wubs voldoet in niets aan het profiel van de gemiddelde deelnemer aan de Drentse Fiets4Daagse. Tijdens de 51e editie van het fietsfestijn is hij er elke dag bij en schetst zijn belevenissen in woord en beeld.

De eerste dag van de vierdaagse, gestart vanuit Emmen, begint wat chaotisch. De start, in tegenstelling tot voorgaande jaren, is bij het oude dierenpark. „Het is helemaal anders, hartstikke verwarrend allemaal”, moppert een oudere deelnemer al voor de start. Dat er pal voor het dierenpark markt is, helpt niet mee. Ook ondergetekende was in de eerste paar honderd meter het spoor even bijster. Waar is verdorie dat gele bordje?!

Maar eenmaal op weg is het vooral zon, rust en weelderig groen wat de klok slaat. Geen massa’s mensen die elkaar op de (veelal elektronisch geassisteerde) fiets voorbij schieten, geen schreeuwerige evenementen onderweg. Gewoon genieten van de rust. En af en toe stoppen voor een bakje koffie, natuurlijk.

Af en toe fietst er een gezellig kletsend duo voorbij of word je door ze ingehaald. Een enkeling fietst alleen. „Zo kan ik lekker m’n eigen tempo bepalen”, zegt een oudere vrouw die rustig voortkabbelt op de e-bike. „En af en toe ga ik bij mensen op een bankje zetten en dan kletsen we wat. En als zij weggaan, dan komt er wel weer een nieuw groepje zitten.” Want, zo weet ze, te veel rust is wel weer wat eenzaam.

Bekijk hier -in sneltreinvaart- de rit die Alwin maakte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.