Fiets4Daagse dag 3: Trappen voor de sier

Hij is jong, hij is man, hij is snel. Verslaggever Alwin Wubs voldoet in niets aan het profiel van de gemiddelde deelnemer aan de Drentse Fiets4Daagse. Tijdens de 51ste editie van het fietsfestijn is hij er elke dag bij en schetst zijn belevenissen in woord en beeld.

Alsof het niets is. Zo fietst de veelal grijze menigte op de donderdagochtend door de wijde omgeving van Westerbork. En eigenlijk is het ook niets; een groot deel laat zich zonder schroom assisteren door een motortje onder de bagagedrager. Geen druppeltje zweet op het voorhoofd, geen enkele moeite om met tegenwind vooruit te komen. En dus alle tijd om rond te kijken. Trappen doen ze vooral voor de sier.

Voor mij is het bewonderen van de omgeving nooit een reden geweest om op de fiets te stappen. Trappen draait bij mij om rauwe efficiëntie. Alles om van A naar B te komen, en wel zo snel mogelijk. Als ik geen haast heb, ben ik te laat. Ik heb alleen oog voor de snelste route. De wereld om mij heen flitst als een waas voorbij.

Maar niet bij de Fiets4Daagse. Te midden van de rustig doorkachelende grijze menigte ligt het tempo laag. Erlangs scheuren is bijna niet te doen, zeker niet op de vaak wat smalle paden langs de route in Westerbork. Paden met weelderig groen aan alle kanten en af en toe een interessante stop. Noodgedwongen kijk ook ik maar eens rond, tegen beter weten in.

Een aanrader, of je nou voor de sier trapt of niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.