Fiets4daagse trekt 11.000 deelnemers

Ondanks de extreme warmte fietsten 11.000 mensen mee met de 53e Drentse Fiets4Daagse. Duizend minder dan vorig jaar.

Het was heet. Snikheet zelfs. Maar voorzitter Jan Broertjes van de Drentse Fiets4daagse is desondanks blij dat het evenement gewoon is doorgegaan. „Er hebben zich geen grote calamiteiten voorgedaan. Gelukkig maar.”

Hitte

Raymond Beerendonk, organisator van de ATB4Daagse in Hoogersmilde, geeft hem groot gelijk. ,,Ik word zo moe van het gezeur over de warmte. Gewoon wat langzamer aan doen, dan komt het goed. Ik denk dat we dat de afgelopen dagen bewezen hebben.”

De deelnemers die wel acte de présence gaven waren goed voorbereid op de hitte, merkte Beerendonk. „Bij ons was de opkomst boven verwachting. Ik was niet verbaasd geweest als we minder deelnemers hadden gehad door de warmte. Mountainbiken is wat dat betreft wel wat intensiever dan fietsen. Heel knap dat iedereen is komen opdagen.”

Westerbork populair

Westerbork was de populairste startplaats. Tussen de 2 en 2,5 duizend fietsers vertrokken daar. Vanuit Assen vertrokken ongeveer 2000 fietsers. Eerder sprak voorzitter Jan Broertjes uit 12.000 deelnemers aan te houden als streefgetal. Dat dat niet is gehaald vindt hij jammer. ,,Een aantal dagdeelnemers heeft er waarschijnlijk gezien de hitte toch voor gekozen om met de voeten in het water te gaan zitten.” Een paar ouderen meldden zich vrijdag af bij de organisatie. Fietsen leek hen niet verstandig.

Kinderen

Hoewel de ATB-routes volgens Beerendonk een uitzondering zijn, waren kinderen opvallend afwezig afgelopen week. Broertjes schat hun aantal op ongeveer duizend (jonger dan 18). „Om eerlijk te zijn zit daar nog wel een uitdaging”, erkent hij. „Ik denk dat het goed is als we die doelgroep zelf meer bij de promotie betrekken. Kinderen spreken kinderen eerder aan dan volwassenen. De jeugd die wel meedoet is namelijk wel heel enthousiast.”

Evaluatie

Of de organisatie hier volgend jaar meer nadruk op legt moet in september blijken. Dan wordt de 53e editie van het fietsfestijn geëvalueerd. „We zullen vooral kijken hoe we met de warmte zijn omgegaan. Of we genoeg watervoorzieningen hadden bijvoorbeeld. Maar op dit moment is mijn beeld dat we geen grote steken hebben laten vallen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.