Fikse straffen voor familiebedrijf in drugshandel

Twee broers uit Hoogeveen zijn vrijdag veroordeeld voor het dealen in harddrugs en verboden wapenbezit. Het verhandelen van een strafbare dosis hennep kon niet worden bewezen.

‘Een familiebedrijf in de handel van hard- en softdrugs' noemde de officier van justitie de situatie in de woning van Everly L. Vanuit zijn Hoogeveense flat verstrekte L. de drugs aan zijn klanten, die dertig keer per dag voor de deur stonden. Bij zijn afwezigheid nam zijn minderjarige broer de handel over.

Black en Baby, zoals de aliassen van L. en zijn broer luidden, werden ook verdacht van de handel in hennep. En hoewel er ook hennep werd aangetroffen, valt volgens de rechter niet te bewijzen dat het ging om meer dan de strafbare hoeveelheid van 30 gram. Uit verklaringen van afnemers blijkt dat het telkens ging om kleine hoeveelheden.

Vuurwapen
De rechter achtte bewezen dat L. ten minste een half jaar dealde in heroïne en cocaïne. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij op die manier het drugscircuit in stand hield. De handel vond plaats in het eerste half jaar van 2014. Ook het bezit van een schietklaar vuurwapen ldroeg ertoe bij dat de rechter een gevangenisstraf oplegde. In het verleden werd L. al meermaals veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het dealen van drugs.

L. werd veroordeeld tot 24 maanden celstraf. Daarnaast moet hij 6773 euro betalen, omdat bewezen is dat hij dit bedrag verdiende aan de handel. De straf valt lager uit dan wat de officier van justitie had geëist. Die wilde de verdachte dertig maanden de cel in en eiste een bedrag van ruim 16.000 euro.

De jongere broer van L. kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd en ziet een werkstraf van 80 uur tegemoet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.