Film Kamp Westerbork Unesco-werelderfgoed

De Westerborkfilm (1944) is opgenomen in het Unesco Memory of the World Register. Dat maakte Unesco maandag bekend.

De film toont unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog en is permanent te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zowel de film als het script zijn met de vermelding in het register officieel erkend als documentair werelderfgoed.

Andere bekende stukken uit het Memory of the World Register zijn de dagboeken van Anne Frank, de oudst bewaarde Koran en de originele filmnegatieven van The Wizard of Oz .

Verheugd

Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum reageert verheugd. ,,We zijn heel blij met deze internationale erkenning. Het is echt uniek materiaal: het zijn de enige bekende beelden uit duizenden kampen in Europa die niet geënsceneerd zijn en de enige beelden van de transporten. En juist omdat het bewegend beeld is, maakt het heel veel indruk op mensen.”

De Westerborkfilm is gefilmd door de Joodse filmmaker en gevangene Rudolf Breslauer, in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. De aanname is dat Gemmeker een film wilde vertonen aan het nazibewind in Duitsland, over het geciviliseerde, geoliede systeem van doorgangskamp Westerbork.

'Zeldzame, iconische beelden'

Breslauer kreeg als maker veel vrijheid, waardoor zijn perspectief op het dagelijks leven in het kamp zichtbaar is in de filmbeelden.

,,Deze film bevat zeldzame, iconische beelden, met een uiterst problematische status – want ze zijn gemaakt in opdracht van de nazi’s. Juist daardoor raken ze aan de kern van een van de meest gruwelijke episodes van de moderne geschiedenis’’, zegt directeur Frank van Vree van het Nederlands Intitituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Het script van de film is in beheer van het NIOD.

De film is in beheer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Volgens waarnemend directeur Tom De Smet is de film internationaal van zeer grote waarde. ,,De beelden zijn al talloze malen gebruikt in documentaires en films over de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een unieke inkijk in het leven in een doorgangskamp.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe