Film 'Westerbork' genomineerd voor Unesco-register

De film die de Joodse gevangene Rudolf Breslauer in 1944 maakte in het voormalige doorgangskamp Westerbork is genomineerd voor het Unesco Memory of the World Register.

In het voorjaar van 1944 legde de Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Hij maakte onder meer opnamen van een transport uit Westerbork op 19 mei 1944.

Die dag werden 700 mensen uit het kamp naar Auschwitz gedeporteerd en 238 naar Bergen-Belsen. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon (foto) werd een iconisch beeld voor de transporten naar nazivernietigingskampen.

De film is een onvergelijkbaar document uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is daarom genomineerd. Of hij in het Unesco-register wordt opgenomen, wordt in het najaar van 2017 in Parijs bekendgemaakt. Wetenschappers uit Europa en Noord-Amerika én herinneringscentra als Bergen- Belsen, Neuengamme en Ravensbrück, het Noorse Falstad Centrum en de Belgische Kazerne Dossin ondersteunen de Nederlandse voordracht.

Breslauer heeft zijn Westerbork-film, met vooral veel beelden van het dagtelijks leven in het kamp, nooit kunnen voltooien. In september 1944 werd hij met zijn gezin via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.