Bijna 1700 basisschoolleerlingen uit Assen brachten dinsdag een bezoek aan De Nieuwe Kolk voor het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Centraal tijdens het jaarlijkse filmfestival staan kinderrechten.

De rode loper wordt dinsdagochtend uitgelegd in de bioscoop van De Nieuwe Kolk. Zo’n 20 vrijwilligers zijn al vroeg druk bezig met de voorbereidingen. Er moet veel gebeuren als je bijna 1700 kinderen en hun begeleiders wilt ontvangen.

Posters met daarop de films krijgen een plaats, aan de trappen worden vlaggetjes opgehangen en bij de ingang worden grote vlaggen geplaatst. Recht op een eigen mening, op sport en ontspanning, op veilig water, voedsel en recht op zorg voor gehandicapte kinderen: het zijn slechts een paar van de rechten die op de welkomstvlaggen te lezen zijn.

Zesde keer

Kinderrechten zijn dan ook de reden dat de Soroptimisten dit jaar voor de elfde keer het gratis filmfestival voor kinderen organiseren. In Assen vindt het festival voor de zesde keer plaats. Ruim 20 scholen uit de Drentse hoofdstad doen mee. Een record.

Landelijk zien zo’n 9000 leerlingen van verschillende basisscholen de voorstellingen. Via de films willen de Soroptimisten kinderen bewust maken van kinderrechten en een inkijkje geven in de levens van andere kinderen.

,,We zijn een internationaal netwerk van actieve, werkende vrouwen”, begint Marja Janssens. ,,We maken ons hard voor zaken die vrouwen en meisjes aangaan.” Het filmfestival is één van de jaarlijks terugkerende activiteiten die de netwerkclub organiseert.

'Nog steeds leuk'

,,We zoeken films uit die kinderen leuk vinden en waar één of meerdere van de 54 kinderrechten in verwerkt zijn”, legt Helma Kwast, die met Janssens het filmfestival organiseert, uit. ,,De ene film gaat over leven in oorlog, een andere bijvoorbeeld over vriendschap.” Welke film kinderen te zien krijgen, is afhankelijk van de groep waarin ze zitten.

Voor Reinder van Vaassen (12) en Bas van der Veen (11) is het de derde keer dat zij het filmfestival bezoeken. ,,Maar het is nog steeds leuk, want we kijken telkens een andere film.” De groep 8-leerlingen van De Cirkel hebben het op school meerdere keren over kinderrechten gehad. ,,Je hebt recht op verzorging, onderwijs, op ouders, onderdak”, somt Bas op.

,,Ieder jaar praten we op school over kinderrechten en waarom we naar de film gaan. En na de film bespreken we welke rechten erin zaten”, vult Reinder aan. Ze vinden het bezoek aan de bioscoop leuk, maar Reinder noemt het ook slim van de Soroptimisten. ,,Als je alleen praat over kinderrechten, denk ik dat dat minder nut heeft. In de films kun je ook zien hoe het er echt aan toegaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe