Film uit 1927 laat alledaags Drents leven zien

Twee maanden lang draait de oudste film van Drenthe in het Drents Archief in Assen. Met opnames uit 1927, gemaakt van het ‘gewone’ leven in de provincie.

Het Drents Archief in Assen toont de gehele maanden juli en augustus een bijzondere, Drentse film. De opnames van het beeldmateriaal zijn gemaakt in 1927, waardoor de film zelfs de oudste in de gehele collectie van het archief is.

Volgend jaar is het negentig jaar geleden dat een filmploeg door Drenthe trok om het gewone leven in de provincie vast te leggen. Zo zijn er in de film beelden te zien van de Coöperatieve Landbouwersbond en Handelsvereeniging Ons Belang in de Rolderstraat in Assen, waar aardappelen worden vervoerd met paard en wagen of per vrachtwagen.

De beelden van Zuidlaren laten zien hoe een scheper met zijn schaapskudde en schepershond door het dorp loopt, terwijl in Meppel de vrachtschepen in de haven liggen en er grote bedrijvigheid in de fietsenfabriek van de Germaan is.

Ook het zuidoosten van Drenthe wordt niet overgeslagen door de filmploeg. De film toont namelijk beelden van bewoners voor een plaggenhut en in Witteveen worden de nieuwe huizen voor de arbeiders in het dorp in beeld gebracht.

Drenthe-1

Daarnaast speelt de auto met het oudste kenteken van Drenthe een rol in de oudste film van de provincie. Die eer was voor de Benz van jhr. mr. H.G. van Holthe tot Echten weggelegd. De edelman had de primeur voor Drenthe, zijn auto kreeg dan ook het kenteken D1. Niet omdat de provincienaam met die letter begint, maar omdat de kentekens in alfabetische volgorde en van noord naar zuid werden uitgereikt. Groningen kreeg daarom de A, Friesland de B, de C werd overgeslagen en Drenthe kreeg daarom de D toegewezen.

Voor die primeur had Van Holthe tot Echten ook de centen, want de aanschaf van een auto was ook toen al behoorlijk prijzig. De Benz van de edelman kostte 2500 gulden, wat in die tijd een gigantisch geldbedrag was. Het waren sommen die de gewone man niet kon missen. Auto’s waren dan ook lange tijd enkel en alleen voor de elite weggelegd. Het autorijden was in die tijd sowieso geen onverdeeld genoegen. Auto’s gingen om de haverklap kapot, de wegen waren allerminst comfortabel en de topsnelheid van veel wagens was zo’n 20 tot 30 kilometer per uur.

Veenarbeiders

Voor de film verschijnen in Coevorden leerlingen van verschillende opleidingen voor jongens en meisjes voor de camera. In Nieuw-Amsterdam zijn veenarbeiders bezig met de productie van turf. In 1927 heeft de trekker inmiddels zijn intrede gedaan, zo zegt het Drents Archief, maar in de film is nog te zien hoe een boer met twee ossen zijn land ploegt. Ook de grote drukte op de eiermarkt in Hoogeveen komt aan bod.

De opnames zijn in de maanden juli en augustus te bekijken in het Drents Archief aan de Brink in Assen. Op dinsdag tot en met donderdag wordt de film tussen 10.00 en 17.00 aan een stuk door vertoond, terwijl dit op vrijdag alleen tussen 10.00 en 13.00 het geval is. De film duurt ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.