Films kijken tussen bomen van de Brink

Tussen de bomen op de Brink naar een film kijken met het Drents Museum op de achtergrond. Dat kan met de openluchtbioscoop tijdens het Preuvenement.

Festival het Preuvenement op 27 en 28 augustus breidt dit jaar flink uit. Voorheen werd alleen de Gouverneurstuin gebruikt, maar dit jaar zijn er ook talloze activiteiten op de Brink. Blikvanger: de gratis openluchtbioscoop op het gras van de Brink. De Nieuwe Kolk, Filmliga Assen en het Internationale Filmfestival Assen sloegen de handen ineen.

Picknickkleedje of tribune?

,,We besloten het dit jaar met z’n drieën goed aan te pakken’’, zegt Remon Koster, bioscoopmanager van De Nieuwe Kolk. Zo krijgt de tijdelijke bioscoop niet zomaar een scherm. ,,Het wordt een speciaal led scherm. Zoals je ook wel ziet bij openluchtvertoningen van voetbal. Dit scherm is nog net wat professioneler, zodat je ook overdag een film kunt kijken’’, vertelt Koster.

Op de Brink komt een tribune voor 150 tot 200 mensen die een film willen kijken. Koster: ,,Maar je mag natuurlijk ook op je picknickkleedje in het gras gaan zitten.’’

En een film zonder popcorn kan niet, dus zijn er ook snacks en is er drinken te koop. Het filmprogramma is een mix van de keuzes van de drie organisatoren. ,,Wij hebben gekozen voor commerciële films met een knipoog naar het huidige filmprogramma in de bioscoop’’, zegt Koster. De Filmliga Assen en het Filmfestival kozen voor meer arthouse films. Op zaterdag en zondag zijn Minions, Woman in Gold, La Famille Bélier te zien. Zaterdagavond draait ook The Bourne Identity.

'Als het regent, dan regent het'

De bioscoop wordt niet overdekt. ,,Daarvoor is de tribune te groot’’, zegt Koster. ,,Maar dat geldt eigenlijk voor het hele Preuvenement: als het regent, dan regent het.’’

Het Preuvenement groeide de afgelopen jaren uit tot een volwaardig festival in de Gouveneurstuin van Assen met muziek, eten, kunst en theater. Jaarlijks komen hier tussen de 10.000 en 20.000 mensen op af. Dit jaar treden onder meer Mister and Mississippi, Lucky Fonz III en het Internationaal Danstheater op.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.