'Financieel deskundige' uit Drachten hoort celstraf eisen

Een 48-jarige ‘financieel deskundige’ uit Drachten hoorde voor fraude en oplichting een celstraf van twee jaar cel tegen zich eisen.

Daarnaast vindt het openbaar ministerie (OM) dat de man vijf jaar lang een dergelijk beroep niet meer mag uitoefenen. De man was actief in Friesland, Groningen en Drenthe.

Prachtig verhaal

De man wist bij veel mensen grote geldbedragen los te peuteren. Dat geld zou hij investeren in een bedrijf of in een gunstig spaardepot zetten, maar het geld verdween volgens het OM  in zijn eigen zak. Volgens de officier heeft de Drachtster tussen 2008 en 2015 in Makkum, 't Zand, Buitenpost, Koudum en Erica ruim 330.000 euro geïnd van cliënten. De man woonde in die periode in Buitenpost.

Met het geld zou hij in risicovolle fondsen hebben belegd. Daarnaast adviseerde hij mensen om hypotheken te laten oversluiten tegen een hoge rente en konden zijn cliënten afgekochte woekerpremies opnieuw bij hem investeren om een 'goed gevulde oude dag' te hebben.

Bij een echtpaar uit Erica ging de adviseur volgens de officier van justitie 'zo over de schreef' dat hij hun zakken leegde voor ruim 130.000 euro. Deze oplichting wist hij volgens de officier van justitie keurig te verpakken, terwijl hij wist dat de vrouw van het echtpaar ernstig ziek was.

Roekeloze adviezen

De man gaf volgens de officier 'roekeloze adviezen' aan cliënten om hun lopende aandelen om te zetten naar staatsobligaties. Voor de offertes gebruikte hij het briefpapier van een verzekerings- en hypotheekbedrijf in Bolsward waar hij eerder werkzaam was geweest. Om zijn geloofwaardigheid kracht bij te zetten knutselde hij bankafschriften in elkaar. Vijf particulieren vertrouwden de man volledig en vertrouwden de man hun geld toe. Dit ging op aan luxe artikelen. Ook sponsorde hij ruimhartig SC Heerenveen.

De zaak kwam aan het licht toen één van de gedupeerden zijn geld wilde terughalen om een chaletje te kopen. Een ander echtpaar wilde met de kleinkinderen en families naar Disneyland. Na vergeefse pogingen om een deel van zijn geld terug te krijgen, toog een slachtoffer uit Makkum naar het kantoor van de financieel adviseur. Dat stond leeg. Ook andere gedupeerden konden de man, die met de noorderzon was vertrokken, nergens meer bereiken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.