Flessenpost geeft jonge Zuidoostdrenten duwtje in de rug

Ze zijn niet leerplichtig, maar hebben ook geen goede startkwalificatie voor een baan. Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden tellen 180 van deze 18- tot 22-jarigen. Ze kregen deze zomer huisbezoek en 26 van hen gaan nu alsnog naar school.

De ‘oudere jongeren’ kregen een trajectbegeleider op visite van het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten). Deze bracht hen flessenpost: een Dopper-fles met een brief over de noodzaak tóch door te leren.

Een goed toekomstperspectief is alleen weggelegd voor 18- en 22-jarigen mét een startkwalificatie: een diploma op minimaal havo- of mbo2-niveau. De kans op een baan met perspectief is daarmee twee keer zo groot dan zonder zo’n papiertje.

Volgens de trajectbegeleiders waren de jongeren enthousiast over de persoonlijke benadering. Ook met ouders en andere familieleden is gesproken. ,,Een startkwalificatie is enorm belangrijk, dus daar zetten we flink op in. En deze persoonlijke benadering loont’’, zegt de Emmer wethouder Bouke Durk Wilms.

Jongeren die desondanks (nog) niet terugkeren naar school, blijven geregeld berichten ontvangen van het RMC. Ze krijgen tips, adviezen en informatie over projecten waar de jongeren aan kunnen meedoen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.