Ze is nog maar 16 jaar, maar Fleur Stebis uit Assen laat het penseel met zóveel gevoel en talent over het doek glijden, dat ze nu al is aangenomen bij The Florence Academy of Art, een gerenommeerde maar ook kostbare kunstopleiding in Italië.

Probleem is echter juist haar leeftijd, waardoor Fleur nog niet in aanmerking komt voor de hiervoor beschikbare beurzen en fondsen. Vandaar dat haar zus Romy een inzamelingsactie is gestart om Fleur toch in de laars van Zuid-Europa te krijgen.

Instagram

Fleur Stebis begon al op haar twaalfde met het realistisch tekenen van portretten.

,,Ik liet de tekeningen zien op Instagram en kreeg daar veel positieve reacties op. Dat motiveerde mij hiermee door te gaan en de afgelopen jaren werden de portretten ook steeds beter. Ik ben er nu bijna hele dagen mee bezig en maak elke dag weer vorderingen. Want ja, er valt héél wat te leren.”

Daarnaast heeft Fleur een moeder die haar enorm stimuleert en aanmoedigt. Karin Kingma, zelf docent kunstvakken bij CS Vincent van Gogh in Assen, heeft haar ‘creatieve genen’ overduidelijk doorgegeven aan Fleur. Die lacht. ,,Inderdaad. Mijn moeder staat mij bij waar ze kan en is altijd erg trots op wat ik maak.”

Na haar afgeronde opleiding op CS Vincent van Gogh (Salland) is Fleur nu eerstejaars leerlinge bij Cibap in Zwolle, een vakschool voor vormgeving. Maar schilderen is haar echte passie. Dat geeft haar, zo zegt ze zelf, een bepaalde rust. ,,Je kunt je hoofd helemaal leeg maken, nergens anders aan denken dan aan het doek. En als je ziet dat het steeds beter gaat, dan word je daar heel gelukkig van.”

loading

Aanbevelingsbrief

Fleur liet haar werk zien aan grote kunstenaars als Henk Helmantel, Egbert Modderman, Carolien van Olphen en Svetlana Tartakovska. Die waren zo onder de indruk, dat ze bereid waren een aanbevelingsbrief te schrijven voor beurzen toen de jonge Assense zich aanmeldde én werd aangenomen bij The Florence Academy of Art. Een topopleiding waar ruwe creatieve diamanten worden geslepen tot volwassen kunstenaars.

Fleur was zelf overigens een beetje verrast dat ze nu al mocht komen. ,,Ik zag op internet dat je je weer kon aanmelden en dat heb ik gedaan. Maar ik verwachtte er eigenlijk niet veel van. Ten eerste ben ik nog maar 16 en daarnaast dacht ik ‘ach, ik ben daar nog lang niet goed genoeg voor’. Leuk dat je het probeert Fleur, maar kom over twee jaar nog maar eens terug… Zoiets.”

Maar dat was dus niet het antwoord dat Fleur kreeg. Haar talent imponeerde ook de toelatingscommissie van de Academy. ,,Als ik een gastgezin kon vinden in Italië, kon ik komen! Ik word waarschijnlijk met mijn 16 jaar de jongste leerling. Ik voel het als een hele eer dat deze school het nu al zo in me ziet zitten.”

Prijskaartje

Alle euforie wordt echter getemperd door de kosten. Aan een dergelijke (driejarige) topopleiding hangt namelijk een navenant prijskaartje: 15.750 euro per jaar. Een behoorlijk obstakel. ,,Omdat ik nog maar 16 ben, kom ik nog niet in aanmerking voor beurzen en fondsen om die kosten te kunnen dekken. En voor steun via de studiefinanciering moet de opleiding erkend worden. Helaas heb ik hier nog geen positief nieuws over ontvangen.”

Om de droom van Fleur toch waar te kunnen maken, heeft haar oudere zus Romy een inzamelingsactie opgezet.

,,Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Ik realiseer me dat het een groot bedrag is, helemaal als je het doorrekent over drie jaar. De opleiding begint weer op 27 september, daarvoor moeten we in elk geval die 15.750 euro bij elkaar hebben. Als ik maar eenmaal kan beginnen, dan ben ik al een heel eind. Na dat eerste jaar ben ik namelijk oud genoeg om wél in aanmerking te kunnen komen voor beurzen en fondsen. Dus heb ik goede hoop de opleiding vervolgens af te kunnen maken.’

Fleur steunen?

Wie Fleur financieel wil steunen, kan dat doen via de site van GoFund . Voor elke 10 euro die donateurs storten ontvangen zij een lot om kans te maken op een schilderij van een persoon of dier, gemaakt door Fleur als zij in Italië is. Wie na donatie een appje stuurt naar 06 40791912, ontvangt een lot via Romy Stebis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe