Flinke run op koloniewoning 'nieuwe stijl'

De nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn een succes. De belangstelling voor de duurzame en vrij gelegen huizen is enorm.

De afgelopen vijf jaar zijn zeventien koloniewoningen van de toekomst, zoals ze officieel heten, opgeleverd. Met nummers achttien en negentien nog in aanbouw, zet aannemer Broekman maandag de schop in de grond voor het twintigste huis. Daar zal het niet bij blijven. De kopers van de eerste serie koloniewoningen zijn zeer tevreden en steken dat niet onder stoelen of banken. Zodoende kon Hilco Broekman onlangs al de honderdste naam bijschrijven op de belangstellingslijst. Volgens hem komt de interesse uit het hele land en niet alleen uit de regio.

Originele koloniewoning

De nieuwbouw is een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid, de beheerder van het gebied in Zuidwest-Drenthe waar zich begin negentiende eeuw een sociaal experiment voltrok. In de voormalige Koloniën van Weldadigheid kregen paupers uit het westen van het land eten en een dak boven het hoofd. In ruil daarvoor werden ze aan het werk gezet. ,,In ongeveer vijf jaar tijd werden 435 woningen gebouwd. Bijna tweehonderd jaar later staan daar nog zo’n zestig van overeind”, vertelt directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid.

Ruim tien jaar geleden drong bij de Maatschappij voor het eerst het besef door dat de koloniewoningen beeldbepalend zijn geweest in het landschap. Gaandeweg ontstond het plan een deel van de verdwenen huizen terug te bouwen: nieuw en net zo groot als toen, maar met moderne indeling en voorzieningen. Het inmiddels aangepaste bestemmingsplan staat de bouw van in totaal 62 nieuwe koloniewoningen toe. Fasegewijs wordt de komende jaren verder gebouwd.

Energieneutraal

De run op de koloniewoningen, met prijzen vanaf 245.000 euro vrij op naam, heeft de aannemer niet verrast. Broekman somt op: ,,Veel comfort, een uitzonderlijk mooi plekje, vrij gelegen en ook nog eens energieneutraal.” Dat laatste houdt in dat de bewoners zelf net zo veel energie produceren als ze verbruiken, dankzij zonnepanelen. Geheel in de geest van Johannes van den Bosch, de grondlegger van de Koloniën, wilde de Maatschappij van Weldadigheid dat de woningen zelfvoorzienend zouden worden.

De kavels variëren in grootte van 1200 tot 1400 vierkante meter. Kopers zijn geen eigenaar van de grond maar betalen erfpacht. Van de opbrengst bekostigt de Maatschappij van Weldadigheid onder meer het onderhoud van wegen en sloten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.