Flip Glas ging twee jaar geleden met pensioen en is nu de kersverse directeur van werk-leerbedrijf Alescon. Waarom krijgt hij die baan?

Een opmerkelijke benoeming bij werk-leerbedrijf Alescon. Flip Glas (67) is benoemd tot algemeen directeur. Hij volgt William Moorlag (57) op, die nu in de Tweede Kamer zit voor de PvdA.

Glas is eigenlijk al met pensioen. Hij werkte tot eind 2015 als directeur van het Friese werkvoorzieningschap Caparis.

Waarom benoemt Alescon iemand tot directeur die al met pensioen is?

Om te beginnen is Glas een ouwe rot, met heel veel ervaring, zegt bestuursvoorzitter Mirjam Pauwels, tevens voorzitter van De Wolden. Alescon zit nu in een overgangsfase en Glas is volgens haar de ideale man om het bedrijf daar door heen te leiden.

Is hij eigenlijk interimmanager?

Zo wil Pauwels het niet noemen, Glas wordt gewoon algemeen directeur. Maar het komt er wel een beetje op neer dat hij een tussenpaus is. De gemeenten die eigenaar zijn van Alescon, denken dezer dagen hard na hoe ze Alescon willen inzetten. Dit alles moet volgend jaar zijn beslag krijgen en dan is meer duidelijk wat voor type directeur Alescon nodig heeft. Van Glas neem je straks gemakkelijker afscheid dan van een jonge vent of vrouw van 40.

Wat houden die veranderingen in?

In 2015 is de Participatiewet ingevoerd. Daarmee is de oude Wet Sociale Werkvoorzieningen afgeschaft. Alescon heeft daarmee, net als alle zusterbedrijven, zijn traditionele functie als werkvoorziening verloren. Mensen die voor 2015 bij een werkvoorziening werkten, kunnen daar blijven, maar er komen geen nieuwe werknemers meer bij.

De gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor iedereen die vroeger onder de Bijstand, de Wajong en de WSW vielen. Dit valt nu onder de Participatiewet. Doel daarvan is zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen, liefst bij reguliere werkgevers. Alescon heeft veel ervaring om mensen te testen en aan passend werk te helpen en kan helpen mensen klaar te stomen voor een baan. Gemeenten kunnen de diensten van Alescon gebruiken, maar ook andere bedrijven in de arm nemen.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe ze dit allemaal gaan doen en dan is er ook meer duidelijkheid over de toekomstige positie van Alescon.

Voor welke gemeenten werkt Alescon ook al weer?

Tynaalo, Aa en Hunze, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.