Fly-over tegen file bij rotonde Gieten

De beste oplossing van de filevorming op de N34 (Emmen-Groningen) bij de rotonde Gieten is een ‘fly-over’, ofwel een weg rechtdoor over de N33 (Assen-Veendam).

Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Goudappel. Het enige haalbare alternatief is volgens dat rapport het verdubbelen van het rondje in de N34 ter plekke.

De studie naar oplossingen is gebeurd in opdracht van de provincie Drenthe. Die wil af van de dagelijkse file voor de rotonde. Zoals het verkeer op de N33 Assen-Veendam sinds 2011 ongehinderd rechtdoor kan zou dat ook voor het verkeer op de N34 moeten gelden. Het houdt wel in dat de aansluitingen op de N33 moeten veranderen.

Gedeputeerde Henk Brink heeft al eerder aangegeven wel wat te zien in zo’n doorgaande route voor de N34. Later dit jaar zou duidelijk moeten worden wat er gaat gebeuren.

Voor de Gietenaren die dichtbij de rotonde wonen is zo’n aanpassing waarschijnlijk ook de oplossing van de geluidshinder die met name de ochtendspits oplevert. Omwonenden klagen dat ze elke morgen uit de slaap worden gehaald. Maar die zullen voor een oplossing wel op die aanpassing moeten wachten. De gemeente wil er pas wat aan doen als de aanpassing aan de rotonde klaar is.

De provincie wil nu niet aan geluidwerende maatregelen, omdat het geluid nog binnen de wettelijke normen blijft. Volgens een deskundige van het Noordelijk Akoestisch Adviesbureau wordt dat direct anders bij een aanpassing van de rotonde. Binnen de normen is geen ruimte meer voor extra geluid. Zo’n fly-over kan daardoor alleen met geluidsschermen, zeker als de weg wat hoger komt te liggen. Ook een verdubbeling van de rotonde zou niet binnen de geluidsnormen passen.

De omwonenden vrezen dat een oplossing op de lange baan wordt geschoven. De gemeente wil nu alleen wat doen aan de kant van de N34 ter hoogte van de begraafplaats. Ook daar is hinder. Zelfs bij begrafenissen wordt gebruik gemaakt van megafoons om het verkeerslawaai te overstemmen. Een verhoging van de bestaande wal eventueel met geluidsschermen heeft de instemming van de raad. Voor de omwonenden is het rapport van Goudappel een bron van frustratie, omdat er al voor de aanleg is gewaarschuwd voor de problemen die dat rapport nu opsomt.

Problemen met het verkeerslawaai gelden ook bij Rolde. Over de aanpak daarvan spreekt de gemeente over enkele weken tijdens een vergadering in De Boerhoorn. Daar denkt de gemeente aan het bebossen van een weiland tussen het dorp en de N34. Ook daar wil de wegeigenaar - het rijk - alleen investeren in schermen als de wet dat afdwingt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.