Focus op jeugd bij bestrijding van armoede in Hoogeveen

Hoogeveen gaat zich bij het terugdringen van armoede in deze gemeente vooral richten op jeugd. Dat blijkt uit het nieuwe beleid voor de komende vier jaar.

Op het gemiddelde

In de gemeente Hoogeveen leeft ruim 10 procent van de bevolking in armoede. Het gaat om 2540 huishoudens die rond moeten komen van een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum. ,,Dat is erg veel’’, schetste wethouder Gert Vos (ChristenUnie).

Hoogeveen stelt zich ten doel het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2018 tenminste op het Drents gemiddelde te brengen. Nu zit de gemeente daar boven. Hoeveel bleef echter onduidelijk. Gemeentebelangen stelde vragen over die getalsmatige verhouding maar wethouder Vos zei daar geen concreet antwoord op te kunnen geven.

Preventie en voorlichting

Om de doelstelling te bereiken richt de gemeente zich op preventie en voorlichting aan jeugd en het wegnemen van belemmeringen voor het volgen van onderwijs. Ook wil de gemeente zoveel mogelijk mensen begeleiden naar een betaalde baan. ,,Dat is de beste remedie’’, vond Vos. De gemeente kan dat niet alleen, stelde de wethouder. ,,We willen samen met maatschappelijke organisaties het verschil gaan maken. Daarbij is het leveren van maatwerk noodzakelijk.’’

Voor het eind van het jaar komt er een beleidsnota over armoedebestrijding. Wethouder Vos benadrukte dat er geen tovermiddel bestaat. ,,Bij de bestrijding van armoede gaat het niet alleen over geld, maar ook om meedoen in de samenleving.’’ Volgens hem is een beleidsnota nodig, maar gaat het vooral om de praktische uitwerking. ,,Minder beleid, meer aanpak.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.