Foodtrucks rollen Assen binnen

De zomertour van De Foodhallen van het Noorden trapt vrijdagmiddag af in Assen. Een gesprek met de organisator.

Volle picknicktafels, rijen voor foodtrucks en gezellige muziek op de achtergrond: foodfestivals zijn populair in Nederland. Daarom trapt De Foodhallen van het Noorden vandaag de zomertour af in Assen. Daarna zijn onder meer Hoogeveen, Meppel en Drachten aan de beurt. ,,Begin dit jaar hadden we de Foodhallen van het Noorden in de oude drukhal van Dagblad van het Noorden in Groningen’’, zegt organisator Nathan Smits. Dit overdekte foodfestival was een groot succes en trok duizenden bezoekers. De organisatoren lieten direct na afloop al doorschemeren op herhaling te willen.

Maar ze bedachten ook een nieuw plan na Groningen: een zomertour door Noord-Nederland. ,,Het succes smaakte naar meer, maar in de zomer moet je foodfestivals lekker in de openlucht doen’’, zegt Smits.

Twaalf foodtrucks

Op het Koopmansplein in Assen staan vanaf drie uur vrijdagmiddag twaalf foodtrucks. Daarnaast is er muziek en zijn er talloze plekken om te zitten. De foodtrucks verkopen elk vijf gerechten. ,,Zodat we veel verschillende smaken hebben en bezoekers echt iets kunnen kiezen’’, zegt Smits.

In Drenthe was Emmen vorig jaar al decor van een eetfestijn. ,,Bij deze festivals hangt vaak een ongedwongen sfeer en het is laagdrempelig.’’ Zo betalen bezoekers geen entree, kunnen ze zitten en is er vaak muziek. ,,We zijn er voor alle leeftijden.’’ De gerechten zijn maximaal 7,50 euro. Zodat bezoekers meerdere dingen kunnen proberen, legt Smits uit. Het eten komt uit verschillende landen, dus alle gelegenheid om te variëren.

Populaire keukens

Populair zijn momenteel de mediterraanse, Griekse en Zuid-Afrikaanse keuken. ,,Je ziet dat mensen het leuk vinden om iets nieuws te proberen. Dat kan op zo’n festival.’’

De afgelopen dagen hield Smits de weersverwachting nauwlettend in de gaten. Vrijdag blijft het droog en zaterdag stijgt het kwik nog een beetje. ,,Het weer is heel belangrijk. Het ziet er goed uit. Op zaterdag zijn mensen vrij en we zijn tot elf uur ’s avonds open, dus we zijn blij’’, zegt Smits. Mocht het toch gaan regenen, dan hebben de organisatoren een grote tent waar een paar honderd bezoekers in kunnen.

Meer plaatsen

Na Assen strijkt het festival van 27 tot 29 mei neer in Drachten, van 10 tot 12 juni in Hoogeveen en een week later in Leeuwarden. Ook Ommen en Almelo staan op het schema. Meppel is begin september aan de beurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.