Forensische rechercheurs brengen boerderij Ruinerwold donderdag volledig in kaart

Donderdag vindt een groot forensisch onderzoek plaats Foto: DvhN

Een team van forensische opsporing van de Nationale Politie brengt donderdag de boerderij in Ruinerwold, waar maandag zes personen in een afgesloten ruimte werden aangetroffen, volledig in kaart. De bedoeling is om een digitaal overzicht van het pand te krijgen.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder van de eenheid Noord-Nederland. Het onderzoek wordt gedaan door forensische opsporing en ondersteund door rechercheurs van de landelijke eenheid.

Het is de bedoeling om het volledige pand digitaal in kaart te brengen. In de boerderij werden zes mensen aangetroffen in een ruimte die verstopt zat achter een kast. Het ging om een 67-jarige man en vijf jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Goed beeld

Alle kamers en de ruimtes in de boerderij worden donderdag de hele dag gefotografeerd, gefilmd en ‘gedigitaliseerd’. Op die manier, zo bevestigt politiewoordvoerder Nathalie Schubart, hoopt het onderzoeksteam een goed beeld te krijgen van de boerderij en alle ruimten die zich daar bevinden. Op die manier hopen politie en justitie een goed beeld te krijgen wat er op de plek is gebeurd. Of er 3D-beelden worden gemaakt van het plaats delict in Ruinerwold is onduidelijk.

Volgens gegevens uit het kadaster is de totale oppervlakte van de boerderij en het erf ruim 16.000 vierkante meter.

Dinsdag deden forensische rechercheurs al ter plaatse sporenonderzoek. Bij dit technische onderzoek is gezocht naar sporen. De dag er voor zijn agenten naar het pand aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold gegaan. Dit nadat een 25-jarige jongen op zondag om hulp had gevraagd bij café De Kastelein in het dorp. De man kwam met het verhaal dat hij en zijn vader, broer en zussen werden tegen hun wil werden vastgehouden.

Josef B. aangehouden

Toen de politie dit daadwerkelijk ging controleren, troffen ze daar de 58-jarige Josef B. uit Meppel. De man, oorspronkelijk uit Oostenrijk, probeerde de agenten tegen te houden om de boerderij binnen te gaan. B. werd aangehouden. Inmiddels verdenkt justitie hem van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen.

menu