Formule 1 in Assen levert miljoenen op

De Formule 1 naar Assen halen kost veel geld: een slordige 30 miljoen euro. Maar aan het evenement is ook een goede duit te verdienen, circa 17 miljoen euro.

Dat schrijven onderzoekers van Ecorys in hun Verkenning economische en maatschappelijke effecten Formule 1 Assen. Het bureau keek in opdracht van de provincie Drenthe en de gemeente Assen naar de financiële, maatschappelijke en logistieke haalbaarheid van een jaarlijkse race in de Drentse hoofdstad.

Max Verstappen heeft Nederland gek gemaakt van de Formule 1. Bij de dichtstbijzijnde race, in Spa-Francorchamps, zag het vorig jaar oranje op de tribune. Zandvoort, waar tot 1985 Formule 1-races plaatshadden, wil het evenement graag terug. Het TT Circuit ziet ook brood in het driedaagse circus. Bekend was al dat er sportief weinig belemmeringen zijn. In januari is het circuit in orde bevonden door autosportfederatie FIA. Het 4,5 kilometer metende rondje heeft slechts kleine aanpassingen nodig. Ecorys begroot die investering op 2 miljoen euro.

Kosten

De toon van het vrijdag naar buiten gebrachte onderzoeksrapport is over het algemeen juichend. In de Formule 1 gaan geen misselijke bedragen om. Wie de loper uitlegt voor het circus, moet eerst 20 miljoen euro overmaken aan eigenaar Liberty Media. Ecorys schat de totale kosten op 30 miljoen euro per jaar. Daar staan 24 miljoen euro aan geschatte entreegelden tegenover (120.000 bezoekers die 200 euro aftikken voor een kaartje). Ook met viparrangementen, rondleidingen en dergelijke zijn enkele miljoenen te verdienen. Daarbovenop verwacht Ecorys dat de lokale economie fors meeprofiteert. De onderzoekers denken dat de regio jaarlijks kan rekenen op een kleine 17 miljoen euro aan extra inkomsten door het evenement.

Wel noemt het rapport de parkeerruimte bij het TT Circuit onvoldoende. Met het draagvlak in de stad en de regio zit het volgens het bureau wel snor. ,,Ik zie dit als een kans voor Drenthe”, reageerde gedeputeerde Henk Brink al op het rapport. De Asser burgemeester Marco Out spreekt van ‘een spektakelstuk’.

Een eerste Formule 1-race in Assen in mei volgend jaar is al ter sprake gekomen. Ecorys lijkt dat al met al te vroeg en vindt 2020 realistischer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.