Formule 1 in Zandvoort roept verzet op, maar de meeste omwonenden zijn er blij mee

De meeste omwonenden van Circuit Zandvoort kijken uit naar de komst van Formule 1. Ze zouden teleurgesteld zijn als Assen alsnog met deze eer gaat strijken.

Het begrip ‘Not in my backyard’ kent een meerderheid van de omwonenden niet, zo valt op te maken uit een onderzoek door het Noordhollands Dagblad. Tenminste, niet als het om de Formule 1 races gaat.

Files en fijnstof doen er niet toe

Gezien de ligging in de toch al overvolle Randstad zullen er naar verwachting veel files ontstaan tijdens de races en overlast van lawaai en fijnstof als de races vanaf 2020 op Circuit Zandvoort worden gehouden. Dit neemt het enthousiasme bij een meerderheid van de omwonenden niet weg.

Toch zijn er wel degelijk ook tegenstanders. Er loopt een handtekeningenactie van het platform Rust bij de Kust uit Haarlem. De petitie krijgt volgens het Noordhollands Dagblad nog dagelijks bijval.

Met de fiets naar de races

Ook de gemeenteraden van Heemstede en Bloemendaal zijn allerminst te spreken over de mogelijke komst van de Formule 1 Races. Ze beschouwen die als onwenselijk en als de races er toch komen, moeten de bezoekers zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer komen.

Toch kiest 52 procent van de inwoners van de regio voor Zandvoort als plaats waar de races moeten komen. Assen heeft de voorkeur van 17 procent, de rest heeft geen mening. Een meerderheid van 59 procent beaamt dat Assen veel beter bereikbaar is dan Zandvoort. Zij kunnen zich dus goed vinden in de keuze van Formula One Management om in de eerste plaats te gaan voor Zandvoort en Assen als back-up te houden, mocht Zandvoort de plannen niet rond kunnen krijgen.

Omwonenden kiezen voor historie

Voor de omwonenden weegt de historie echter veel zwaarder. Van 1948 tot 1985 vonden er Formule 1-races plaats in Zandvoort. Dit is volgens de ondervraagden een veel belangrijker factor dan het feit dat het circuit mede-eigendom is van prins Bernhard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.