Circuit Zandvoort wordt uniek met twee kombochten.

Formule Zandvoort: geen houden meer aan, Assen kijkt toe

Circuit Zandvoort wordt uniek met twee kombochten. Foto: ANP

Er is geen houden meer aan. Het Circuit van Zandvoort is een grote bouwput. Niets lijkt de Formule 1 race volgend jaar tegen te houden. En het TT-Circuit in Assen? Dat heeft het nakijken.

Grijpers happen voortdurend in flinke hopen zand, zware tractoren met kiepers rijden af en aan, de asfaltfrees draait op volle toeren. Hoezo PFAS, stikstof en CO2-uitstoot? Hier op het autosportcircuit in Zandvoort wordt keihard gewerkt om het klaar te krijgen voor de Formule 1 race in mei, de eerste in 35 jaar in Nederland.

Directeur Robert van Overdijk van het Circuit van Zandvoort kijkt het tevreden aan. De media is een dag te gast om de vorderingen te bewonderen. Voor hem staat als een paal boven water dat op 3 mei het Formule 1-circus aan de start staat.

Assen ziet Formule aan neus voorbij gaan

En Assen, dat de Formule 1-race op het TT Circuit aan de neus voorbij ziet gaan? ,,We moeten er alles aan doen om de Formule 1 door te laten gaan. In Zandvoort, niet in Assen”, zegt Lee van Dam uit Deurze, die namens The Netherlands Grand Prix Foundation de autoraces naar het TT Circuit probeerde te krijgen.

Assen heeft zich bij de keuze voor Zandvoort neergelegd. ,,Maar we staan er bij de FOM (Formule One Management, dat de races toewijst) wel goed op.”

Daarmee verwijst Van Dam naar uitlatingen van Formule 1-baas Sean Bratches die onlangs liet weten dat Assen een geweldige historie met motorraces heeft, maar dat op het TT Circuit ook autoraces gehouden kunnen worden. Het circuit in Assen wordt met enkele aanpassingen klaar gemaakt voor Grade 1, het hoogste niveau voor autoraces en dus Formule 1-waardig.

Zandvoort aanwezig bij laatste TT

Zandvoortdirecteur Overdijk zegt dat een aantal mensen van Zandvoort bij de laatste TT aanwezig was en kennis heeft opgedaan. ,,Maar ons organisatiebureau heeft ervaring met grote evenementen als de Tour de France-start en dancefestivals.’‘

Zandvoort heeft afgelopen weekeinde de evenementenvergunning voor de Formule 1 aangevraagd. ,,Normaal moet dat acht weken van tevoren, wij doen het vijf maanden voor de race”, zegt directeur Van Overdijk. Verwacht hij die tijd nodig te hebben voor de afhandeling van bezwarenprocedures? ,,Heel eerlijk? Ik ben voortdurend in gesprek met omwonenden.”

Die ageren tegen de gigantische verbouwing van het circuit, die tussen 15 en 20 miljoen euro kost. Een deel van de duinen is afgegraven voor verbreding van enkele bochten en de beschermde zandhagedis en rugstreeppad leven in het duingebied. Van Overdijk: ,,Tot nu toe hebben we alle rechtszaken gewonnen.”

menu