Forse meevaller voor Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen krijgt in de loop van dit jaar ruim 2,5 miljoen euro terug van de Belastingdienst. En meer teruggave gloort aan de horizon.

Het betreft ongeveer 2,2 miljoen euro aan btw die is betaald over re-integratieactiviteiten van 2008 tot en met 2012 voor bijvoorbeeld de inzet van jobcoaches en bureaus. ,,Je moet denken aan kosten, voor onder meer studie en representatie, die gemaakt zijn om mensen weer aan het werk te helpen’’, schetst wethouder Anno Wietze Hiemstra. Ook toucheert Hoogeveen nog eens ruim 350.000 euro aan heffingsrente.

Jurisprudentie

Aanleiding is jurisprudentie over de teruggave van btw aan gemeenten die in het gelijk waren gesteld in een zaak tegen de Belastingdienst. Dat succes zette de deur open voor Hoogeveen om ook een poging te doen.

Volgens wethouder Hiemstra was het ‘een heidens karwei’ om alle bewijsstukken te verzamelen. ,,Het was goed dat we alle bonnetjes hadden bewaard’’, lacht hij. ,,Maar we zijn er wel een paar jaar mee bezig geweest. In totaal moesten zo’n 5700 facturen en contracten doorgenomen worden.’’

Wel kosten

Medewerkers van de gemeente namen een groot deel van dat monnikenwerk op zich. Ze werden bijgestaan door een extern adviseur met specialistische kennis.

De gemeente Hoogeveen heeft dus wel kosten gemaakt om het geld van de Belastingdienst terug te krijgen, maar volgens de wethouder blijven de bedragen die binnen de perken. ,,De definitieve beschikking van de Belastingdienst is binnen. Het is een mooie meevaller geworden’’, stelt hij.

Koek nog niet op

Aanvankelijk meende de gemeente dat de btw kostenverhogend was en dus niet terug te ontvangen. Na onderzoek bleek dat toch mogelijk te zijn. ,,Het is geweldig dat het harde werk van de adviseur en medewerkers niet voor niets is geweest’’, vond Hiemstra.

En de koek is nog niet op. Naar verwachting kan de gemeente Hoogeveen ook over 2013, 2014 en 2015 btw ontvangen. ,,Maar die bedragen zullen aanzienlijk lager zijn’’, voorspelt de wethouder. ,,De Belastingdienst is wakker geschud en heeft in de tussentijd de regels aangepast.’’ Hij durft geen uitspraken te doen over de hoogte van nog terug te ontvangen bedragen.

De gemeenteraad is dinsdag geïnformeerd over de meevaller. De ruim 2,5 miljoen euro wordt verwerkt in de halfjaarlijkse gemeentelijke rapportage en de jaarrekening. Daarna kan er een bestemming aan gegeven worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.