Fotograaf zoekt roerdomp maar treft hermelijn in De Onlanden

De hermelijn in De Onlanden. Foto: Mark Schuurman

Je ziet ze zelden en nog minder vaak in volledig winterkleed. Fotograaf Mark Schuurman trof zondagochtend in natuurgebied De Onlanden tussen Groningen en Peize een hermelijn aan. ,,Een zeldzaamheid.”

Schuurman,werkzaam voor landinrichter Prolander, fotografeert normaal gesproken vogels. Zondagochtend trotseerde hij de kou om in De Onlanden op zoekt te gaan naar een roerdomp, een waadvogel die zich ook niet zo maar laat zien en die zich bovendien goed schuil kan houden in rietkragen.

‘Ik zag iets wits heen en weer roetsjen’

,,Misschien tref ik een roerdomp op het ijs, maar niks gezien.” Tevergeefs bleek Schuurmans uitruk niet. ,,Ik zag in de slootkant iets wits heen en weer roetsjen.” Het bleek een hermelijn te zijn.

Prompt richtte Schuurman zijn telelens op het kleine roofdiertje. ,,Voor de vogelfotografie heb ik zo’n enorme toeter van een lens op de camera.” Het spotten van de hermelijn was een buitenkans, wist Schuurman. Zo vaak laten deze dieren zich niet zien. ,,Ik heb er eerder wel eens een gezien in het Roegwold nabij Slochteren en Kolham. Dat was echter al aardig wat jaartjes geleden.”

Hermelijn vlucht voor fietser

Geduldig wachtte Schuurman tot hij het diertje goed in beeld kreeg. ,,Ik heb er een minuut of vier op moeten wachten.” Hij vertoefde op grote afstand van het hermelijntje en kon de bewegingen van het dier goed volgen.

,,Tot er een fietser aan kwam. Toen schoot ie in een holletje en liet zich niet meer zien.” De roerdomp, de vogel waarvoor Schuurman van huis ging, heeft hij niet meer gezien maar de foto’s die hij maakte van het witte rovertje maakten de tocht meer dan goed.

Twitter ontploft

Schuurman plaatste een foto van de hermelijn op Twitter. Die leverde bijna 1300 ‘likes’ op. De foto werd 216 keer gedeeld. Schuurman is aangenaam verrast door de belangstelling. ,,Het is een prachtbeestje. Het is mooi om te zien dat al die mensen genieten van de natuur.”

menu