Fotoserie: Werkzaamheden bij station Assen

Werkzaamheden bij station Assen in de Overcingellaan

Het gebied rond het station in Assen is deze periode niet meer terug te herkennen. Met de aanleg van een autotunnel gaat het FlorijnAs-project in Assen, waarbij de infrastructuur wordt opgeknapt, een belangrijke volgende fase in.

Verkeersader

Op 1 april ging een deel van de Overcingellaan dicht. Dit is misschien wel de belangrijkste verkeersader van Assen, eentje die voor het station langsloopt en Assen-Zuid met Noord verbindt. De sluiting is voor een goed doel: de straat krijgt een tunnel, zodat automobilisten over twee jaar zonder last van fietsers en wandelaars langs het centrum kunnen rijden. Ook het station geldt dan niet meer als obstakel. Boven de tunnel komt het stationsplein, gescheiden van het voorbijrazende verkeer.

loading

Geen uitwijkmogelijkheden

Waar Emmen de tunnel buis voor buis aanlegde, waardoor een omleiding niet nodig was, heeft Assen geen uitwijkmogelijkheden. De Overcingellaan schuurt aan de ene kant tegen de binnenstad aan en aan de andere kant ligt het spoor. De enige oplossing is een omleidingsroute dwars door de stad. De vraag is of die kleine weggetjes, vol met zebrapaden, stoplichten, gelijkwaardige kruisingen en bochten, de toename van verkeer aankunnen.

De omleiding blijft een jaar van kracht, dan is het eerste deel van de tunnel klaar en begint BAM Infra met de andere helft van de tunnel. Ook dan is een omleidingsroute noodzakelijk. Al die tijd blijven de treinen wel rijden. Reizigers kunnen vanuit de coupé de vorderingen volgen, omdat de bouwplaats maar enkele meters van het spoor ligt. In april 2018 rijden de eerste auto’s door de tunnel.

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe