Freddy D. doodde Djamila (12) om eigen gedrag te verhullen: eis tien jaar cel en tbs

Freddy D. in de rechtbank. Naast hem zit advocaat Jan Boksem. Illustratie: Annet Zuurveen

Op een emotionele rechtzitting in Assen is tien jaar cel met tbs geëist tegen de verdachte die Djamila Marissen (12) uit Hoogeveen doodde.

De familie vroeg aan Freddy D. (47) uit Hoogeveen hoe hij het in zijn hoofd haalde het jonge meisje van het leven te beroven. ,,Djamila die net een nieuwe vriendinnenkring opbouwde op haar nieuwe school in het voortgezet onderwijs. Ze bloeide helemaal op”, aldus haar oma in haar slachtofferverklaring.

D. maakte een verwarde indruk en onderbrak rechtbankvoorzitter Monte van Capelle regelmatig tijdens zijn betoog. ,,Ik heb haar niet misbruikt”, riep D. ,,Wilt u alstublieft uw mond houden”, gebood de rechter.

Freddy D. uit Hoogeveen wurgde het meisje op 14 oktober vorig jaar. Dat gebeurde in natuurgebied De Zwarte Dennen in Punthorst bij Staphorst. Eerst had hij ontuchtelijke handelingen gepleegd  in het bijzijn van het meisje.

Verjaardagscadeautje

D. woonde in een stacaravan achter een zorgboerderij Nieuweroord en kreeg daar een relatie met de moeder van Djamila. D. was erg op Djamila gesteld en het meisje kwam regelmatig bij hem. Op 14 oktober reed D. om 12 uur met Djamila weg uit Hoogeveen om een verjaardagscadeautje te kopen voor haar moeder.

D. reed naar De Zwarte Dennen, waar hij het meisje zijn geslachtsdeel liet zien en haar wilde zoenen. Het meisje gilde en verzette zich. Daarna deed D. zijn hand op haar mond en wurgde hij haar met zijn handen. Hij reed met het dode meisje op de passagiersstoel, bedekt met jassen, naar Zwolle. Onderweg kocht hij blikjes bier. Om 15.00 uur is de Nissan Micra van D. gezien op bewakingscamera’s bij het politiebureau in Zwolle, waar hij om zijn auto draalde.

Hij belde zijn moeder en zei: ‘Ik heb heel iets erg gedaan.” ,,Heb je iemand misbruikt?”, vroeg zijn moeder. ,,Nee, iets veel ergers”, antwoordde hij. Zijn moeder raadde hem aan zich aan te geven. Daarna reed D. met het meisje naar het politiebureau in Assen. Meerdere keren drukte hij op de intercom. Na een half uur kwam er een agent die hem gelijk aanhield.

Gekwalificeerde doodslag

D. heeft volgens de Officier van Justitie het meisje gewurgd om te verbloemen dat hij ontuchtelijke handelingen in haar bijzijn pleegde. Hij wordt daarom verdacht van gekwalificeerde doodslag: het doden van het slachtoffer om een ander misdrijf te verhullen.

D. was bij de politie bekend vanwege meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Hij zou eerder in de auto jonge meisjes hebben achtervolgd. ,,Ik ben geen pedo. Ik was in de war”, riep D.

Volgens deskundigen heeft D. een autismestoornis en functioneert de verdachte op het niveau van een kind van zeven tot twaalf jaar. Hij heeft daarom een tbs-behandeling nodig.

Officier van Justitie Diana Roggen zei dat tbs met voorwaarden niet bedoeld is voor ernstige misdrijven als deze. Ze eiste tien jaar gevangenisstraf met daarna tbs met verpleging. ,,De doodstraf is nog niet erg genoeg”, riep D.

Geen doorsnee verdachte

Advocaat Jan Boksem noemt zijn cliënt geen doorsnee verdachte en een kwetsbare man met beperkte verstandelijke capaciteiten. ,,Hij wilde Djamila niet om het leven brengen, maar raakte in paniek. Hij was de controle over zichzelf kwijt. Hij zat in een mistbank en toen de mist optrok was Djamila overleden.”

Boksem pleit voor aanvullend onderzoek naar de geestelijke toestand van D. tijdens het misdrijf. Volgens de advocaat zijn de verklaringen van D. te weinig om zijn cliënt te veroordelen voor gekwalificeerde doodslag. Hij vindt een gevangenisstraf voor maximaal vijf met tbs voldoende.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu