Friezen blijven ‘nee’ zeggen tegen Groningen Airport Eelde

Ze zijn formeel nog nooit gevraagd, maar de Friezen zullen ‘nee’ blijven zeggen tegen Groningen Airport Eelde.

Wat de aandeelhouders (Drenthe, Assen, Stad en provincie Groningen en Tynaarlo) in de komende maanden ook nog willen ondernemen. Friesland wil niet bijdragen aan de luchthaven in Eelde, bevestigt de provincie.

‘Het zou mooi zijn’

De Drentse PvdA benadrukte vorige week dat Friesland financieel bij de toekomstplannen moet worden betrokken. Oldambtster burgemeester Pieter Smit, de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen, zei onlangs: ,,Het zou mooi zijn als Friesland zich aansluit als aandeelhouder.’’ Eerder sprak de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar soortgelijke woorden.

‘Diverse publieke uitingen’

,,De provincie neemt kennis van de diverse publieke uitingen waarin gesteld wordt dat Friesland nu ook mee moet betalen met de kosten’’, zegt de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe.

,,Naast deze publieke uitingen zijn er geen formele verzoeken gedaan. Van een Friese specifieke bijdrage of een aandelenparticipatie was en zal geen sprake zijn. Dit standpunt is bij aanvang van de nieuwe provinciale colleges nogmaals onderstreept en medegedeeld binnen het Samenwerkingsverband Noord Nederland.’’

Volgens De Rouwe ‘steunde en steunt’ Friesland de provincies Groningen en Drenthe in de lobby bij het Rijk over de kosten van de luchtverkeersleiding en eerder de baanverlening. Een voorstel van de ChristenUnie om te onderzoeken of Friesland geld in het vliegveld wil steken, kreeg in juni weinig steun in Provinciale Staten.

Gronings gedeputeerde Patrick Brouns zei in januari dat hij aankloppen bij de buren ongepast vindt als het enkel is om een financieel gat te vullen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.