Fruitteler Hooghalen slaat terug met smaadaanklacht

Acht ex-medewerkers van fruitteler Sturing in Hooghalen worden aangeklaagd wegens smaad. Sturing meldt dat, nu hij is vrijgesproken van uitbuiting van medewerkers op zijn fruitkwekerij annex leerwerkcentrum.

Grote schade

Volgens Sturing hebben de acht zich met valse beschuldigingen en verzonnen verklaringen over de gang van zaken bij het fruitbedrijf schuldig gemaakt aan smaad en het toebrengen van grote schade aan het bedrijf. Sturing zou volgens de verklaringen uitkeringsgerechtigden en andere medewerkers uitbuiten en onder zware morele druk hebben gezet met de dreiging de uitkering te laten korten als er niet loyaal zou worden meegewerkt. Bovendien zou hij fraude plegen. Acht uitkeringsgerechtigden hebben tegenover de politie verklaringen afgelegd, die Sturing en zijn bedrijf sterk in diskrediet hebben gebracht. De Hooghaler zegt dat hij drie jaar lang op een houtje heeft moeten bijten, omdat er beslag was gelegd op zijn bezittingen. Dat stond een gezonde bedrijfsvoering in de weg en het kostte hem bovendien zijn gezondheid, zo stelt hij.

„Ik vind niet dat je zomaar weg kan komen met valse beschuldigingen. Je kan niet zomaar van alles roepen. Het kan niet zo zijn dat je een bedrijf helemaal kapot maakt zonder dat je ter verantwoording wordt geroepen. Mij is groot onrecht aangedaan. Ik wil genoegdoening en ook al is er misschien geen echte vergoeding van de schade te halen, ik vind dat ik het niet zomaar kan accepteren.”

Beschuldigingen

De kwestie begon met beschuldigingen van enkele uitkeringsgerechtigden dat een groep Portugese werknemers zou worden uitgebuit. Vervolgens kwamen de verhalen dat Sturing op eigen houtje uitkeringen kon korten of stopzetten, waardoor ook de sociale dienst van de gemeente Midden-Drenthe in een kwaad daglicht kwam te staan. Van alle reïntegratiebedrijven in Midden-Drenthe nam Sturing veruit het grootste aantal uitkeringsgerechtigden op in leerwerktrajecten. De gemeente was erg blij met de kweker, omdat deze - in ieder geval op papier - erg goede resultaten haalde.

Na een inval van de arbeidsinspectie op 2 juli 2013 in het bedrijf is aan die gang van zaken snel een einde gekomen. Toen verwachtte de eigenaar nog dat ‘de verzinsels' wel snel boven kwamen drijven, maar een einde aan de verdenking liet lang op zich wachten. Toen Sturing een schikkingsvoorstel van het openbaar ministerie weigerde (een boete van 25.000 euro en zwijgplicht) kwam hij alsnog als winnaar uit bus.

Aanklagen

De kwestie heeft ook geleid tot onderzoeken naar het sociale beleid van de gemeente Midden-Drenthe en het vertrek van burgemeester Jan Broertjes. De laatste had tegenover de gemeenteraad niet volledig openheid van zaken gegeven over zijn poging om problemen met de tewerkstelling van een uitkeringsgerechtigde uit Beilen bij Sturing op te lossen. Deze hoofdpersoon is een van de mensen die Sturing wil aanklagen. Overigens heeft de fruitteler ook een klacht ingediend bij de hoofdofficier van Justitie over de aanpak van het OM, die in zijn ogen ook onnodig lang heeft geduurd. „De verdenking is in april opgeheven, maar het beslag dat op mijn bedrijf gelegd is is nog steeds niet opgeheven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.